Rentgen o popravách, barmských volbách i domácích porodech

4. duben 2012

Pořad Rentgen se věnoval popravám. Organizace Amnesty International totiž zveřejnila zprávu o počtu výkonů trestu smrti v jednotlivých státech. A nabídli jsme i další vydání rubriky nEUron, kterou připravujeme ve spolupráci se evropskou sítí Euranet. Zaměřili jsme se třeba na domácí porody.

Organizace Amnesty International nedávno zveřejnila výroční zprávu mapující rozsudky smrti a popravy v roce 2011. V české pobočce Amnesty International zjišťovala podrobnější informace o této výroční zprávě Ivana Veselková.

nEUron
V České republice se během posledních několika měsíců strhla velmi vypjatá a emotivní debata na téma, které je každodenní součástí našich životů. O porodech se demonstrovalo a poprvé se porody dostaly i na půdu poslanecké sněmovny. Seminář s názvem „Domácí porody – krok kupředu či zpět“ opět ukázal, jak citlivé téma to je. Více informací zjistila Zuzana Rejchová.

O víkendu proběhly v Barmě doplňovací volby do parlamentu. K tomu jak dopadnou vzhlížel celý svět, včetně lidí, kteří museli kvůli diktatuře vojenské junty Barmu opustit a odejít do exilu. Stejně jako ředitelka pražského Barmského centra Sabe Soe, která počátkem letošního roku navštívila svou rodnou zemi po 6 letech. O průběhu voleb a o tom, jestli se dají vnímat jako počátek pomyslného barmského jara, si s ní povídala Zuzana Rejchová.

Nejméně 1500 lidí, kteří hledali lepší životní podmínky, zahynulo v loňském roce ve Středozemním moři při pokusu dostat se z Afriky do Evropy. Osudy afrických uprchlíků, kteří se snaží dostat na starý kontinent, se staly námětem počítačové hry Frontiers. Ve své reportáži tuto online hru představil německý redaktor Joris Gräslin. Jeho reportáž pro nEUron do českého jazyka přepracovala Ivana Veselková.

autoři: Ivana Veselková , opí , Susana
Spustit audio