Rentgen pro muže i ženy

21. listopad 2012

Toto vydání Rentgenu opět patří pravidelné evropské rubrice nEUron. Především se se Zuzkou Rejchovou, která se genderovým tématům věnuje dlouhodobě, zaměříme na evropskou směrnici zavádějící kvóty pro férové zastoupení žen a mužů ve vedení velkých evropských společností.

Evropská komise minulý týden přijala tento přelomový návrh. Oznámení místopředsedkyně komise Vivian Redingové se ukázalo jako kontroverzní i přes minimum nároků, které přináší. Jak vnímají rozhodnutí EK odbornice zabývající se v České republice vyrovnaným zastoupením mužů a žen, zjišťovala Zuzjka Rejchová.

Směrnice o kvótách vyvolala společenskou diskuzi a byla i tématem ojedinělé konference na půdě českého parlamentu. Rovnocenné zastoupení mužů a žen probírali odborníci a odbornice jak na genderové otázky, tak na byznys. Jak se tato oblast zohledňuje u firem působících v ČR, se dozvíte opět od Zuzky Rejchové.

A na závěr nEUronu se podíváme do Německa. Redaktor Joris Gresslin se věnoval tématu pohřebnictví. Vzhledem ke stárnoucí populaci se tato oblast v EU stává stále výnosnějším obchodem. V Německu se pořádá mezinárodní veletrh pohřebnictví a vznikají zde první soukromé hřbitovy. Reportáž německého kolegy pro nEUron přeložila Ivana Veselková.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio