Richard Dawson nám zachránil život. Kde se vzal folkový anděl divné hudby?

23. říjen 2019

V pravidelné denní rotaci Radia Wave momentálně hrají hned tři skladby z aktuálního alba anglického zpěváka a skladatele Richarda Dawsona. To by ještě před několika lety nebylo možné – Dawson tehdy rozvíjel sáhodlouhé kytarové improvizace, hrdelním hlasem skřehotal temné zkazky o mrtvých koních a formát písně všemožně narušoval.

Jaká byla jeho cesta k desce 2020, která je přístupná, melodická a velmi zpěvná? O tom přišel do Komplexu promluvit publicista, muzikolog, člen kapely Atlantik a velký milovník Richarda Dawsona Jonáš Kucharský.

„Když jsem Dawsona objevoval, tou schopností zpívat nezpívatelná slovní spojení mi připomínal Marka Kozeleka,“ říká v Komplexu Jonáš. „A na té aktuální desce jde podle mě Dawson až na dřeň. To, co z něho dělá výjimečného současného autora, je jeho citlivost a schopnost vytáhnout na velmi malé ploše to nejdůležitější. Já rád říkám, že Dawson neskládá písně, ale písňové miniatury světa. Na téhle desce to dotáhnul do geniality, kterou jsme u něj předtím ještě neslyšeli.“ Dawson umí dost přesně určit, které momenty v životě člověka jsou důležité, ač v okamžiku, kdy probíhají, můžou vypadat banálně. A tak se v jeho nových písních bojuje s vodou, která zatopila hospodu, fandí na fotbalovém zápase, případně bojuje s úzkostmi prostřednictvím tenisek a tepláků.

„Nevidím nikoho, kdo by na momentální scéně šel za svojí autorskou vizí takhle sveřepě,“ dodává Jonáš. Jeho strategie při skládání téhle desky byla přitom jasná: po koncertech se bavil s fanoušky, naslouchal jejich problémům a jako kronikář se je pak snažil obtisknout do svých písní. „Na předchozích deskách četl cizí, staré kronikáře, kteří zaznamenávali svoji dobu. Teď jako ten kronikář funguje on. Zároveň říká, že tyhle písně vlastně nepsal, že k němu přicházely samy,“ říká o Dawsonovi Jonáš.

Jak se Richard Dawson dostal od skladeb o ubíjení starých koní k Lionelovi Messimu? A co nám říká jeho aktuální deska 2020 o současném světě? Pusťte si celý Komplex!

Playlist:  

Richard Dawson – The Magic Bridge (Domino, 2012)
Richard Dawson – Poor Old Horse (Domino, 2013)
Richard Dawson – The Vile Stuff (Domino, 2014)
Richard Dawson – Soldier (Domino, 2017)
Richard Dawson – Two Halves (Domino, 2019)
Richard Dawson – The Queen’s Head (Domino, 2019)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Související