Říkala jsem si, že matky, které se nevyznají v nemocech, v tom plavou ještě víc než já, říká lékárnice

5. leden 2022

„Po narození syna mě vyděsilo, že v nové roli nic nevím a všechny dudlíky i plíny si musím hledat na internetu. Říkala jsem si, že matky, které se nevyznají v nemocech, v tom plavou ještě víc než já,“ říká Šárka Voříšková, vedoucí projektu Lékárnice maminky. V něm vystudované farmaceutky – matky – radí rodičům s dětskými rýmami, horečkami nebo ekzémem.

Podle Šárky Voříškové je osobní vztah lékárníka a pacienta velmi důležitý. Na besedách, které Lékárnice maminky pořádají, se rodiče svěřují, co trápí konkrétně je. „Dítě není malý dospělý. Když si vy vezmete dva léky na bolest, nedáte zkrátka dítěti jeden,“ upozorňuje lékárnice.

„Nachlazení, které teď trápí hodně rodin, se zrychlit nedá. Dá se mu ale předejít, třeba otužováním nosní sliznice mořskou vodou. I kašel v noci má svůj smysl a není třeba ho řešit tlumicími léky. Pokud se dítě nebudí a kašel ruší jen rodiče, nechme dítě kašlat, protože se tak zbavuje hlenu,“ radí Šárka Voříšková.

Šest až osm nachlazení do roka je u menších dětí běžné, posiluje se tak jejich imunita, říká Šárka Voříšková. Jaký je její soukromý tip na tlumení noční horečky? A co nám účinně pomůže v boji s ekzémem?

Přidejte si Houpačky i na Instagramu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.