Řízení v zimě

7. leden 2011

O základních pravidlech jízdy v zimním období jsme se v Odpolední session bavili s klinickým a dopravním psychologem Martinem Kořánem a instruktorem bezpečné jízdy Jiřím Paterou.

Jací jsou čeští řidiči - nejen v zimě? Jak je to s „pravidlem dvou vteřin“ v zimě? Kdo umí v autě sedět a kdo umí brzdit? Jsou to všichni, kdo si to o sobě myslí? Jaké je empirické srovnání českých řidičů s profesionály? Jak funguje dopravní psychologie? Co s námi dělá hudba?

„Všichni by měli zpomalit. Prodlužuje se brzdná dráha. Nejde říkat „tady můžu devadesát, tady sto třicet“. To je vrchní hranice. Dále by se měly zvětšit rozestupy mezi vozidly. Je dobré si uvědomit, že když vyjíždím se studeným autem, nejsou prohřáté brzdy ani tlumiče, a auto tedy nemůže fungovat na sto procent. Zimní pneumatiky jsou úplně bez debaty,“ říká Jiří Patera.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.