Rok 2015 v Hergot!u: Papež František, falešný Halík i guru Jára

3. leden 2016

V novoročním speciálu Hergot!u se vracíme k nejzásadnějším událostem roku 2015 a s pomocí křišťálové koule hergot!í redakce zkoušíme předpovědět, co přinese rok následující. Do tohoto ambiciózního úkolu se nepouštíme sami, ale s pomocí vybraných hostů, které jsme v roce 2015 měli tu čest přivítat ve studiu v souvislosti s tématy, kterými se zabývají.

Religionista Zdeněk Vojtíšek označil rok 2015 za rok terorismu. Připomněl ale také mezináboženskou nesnášenlivost, vyvolanou u nás událostmi v zahraničí, a působení docenta Konvičky, který se stal tváří protiislámského hnutí. Důležitá událost, kterou Vojtíšek vybírá pro rok 2016, ale možná překvapí: soud má definitivně rozhodnout o vině či nevině Jaroslava Dobeše (guru Járy), který byl v České republice v nepřítomnosti odsouzen za zneužívání žen, a jeho zastánci to pokládají za projev nesnášenlivosti.

Morální teolog a trvalý jáhen Jaroslav Lorman za rok 2015 vyzdvihl synodu o rodině, o které jsme si s ním také nedávno povídali v Hergot!u, který jí byl věnován. Celkově ocenil působení papeže Františka. A do roku 2016? Jaroslav Lorman mluví o milosrdenství jako tématu, které by pro tento rok mělo být zásadní – mimo jiné i kvůli svatému roku milosrdenství, který v adventu pro katolickou církev vyhlásil papež František.

03540787.jpeg

S religionistkou a reformní židovkou Ruth Jochanan Weiniger jsme se dostali na pole zenových příběhů, pravoslavný předseda českých skeptiků Leoš Kyša za nejzásadnější na poli svého zájmu pokládá vyučování celostní čínské medicíny jako vysokoškolského oboru v Hradci Králové a Blanka Knotková-Čapková, která se zabývá tématy náboženství a genderu, vzpomněla na několik zajímavých událostí, které v této oblasti byly v roce 2015 přínosné pro českou akademickou sféru – sem patří mimo jiné virtuální vystoupení přední muslimské feministky Aminy Wadud. V roce 2016 Knotková-Čapková doufá ve větší citlivost v rozlišování a méně obecných soudů – v jedné větě pak spojuje předsudky veřejnosti vůči islámu a vůči feminismu. Jak u jednoho, tak u druhého totiž platí, že se na základě kusých zkušeností mnohdy z komplexních fenoménů dělá něco černobílého a jednoznačného.

Mezi našimi anketními hosty trochu stranou stojí evangelický farář Mikuláš Vymětal – jako jediný totiž v roce 2015 naše studio nenavštívil. Rozhodli jsme se jej ale přesto oslovit, protože co se české náboženské scény týče, je pro nás jednou z nejvýraznějších tváří uplynulého roku (mimo jiné jako aktivista za práva uprchlíků v detenčních táborech). Na naše novoroční otázky odpověděl optimisticky: nejsilnějším momentem pro něj za rok 2015 nebyla nenávist, ale spíš solidarita a obětavost lidí, se kterými se setkal. Pro rok 2016 doufá v šíření této nálady, a to i v českých církvích.

02737340.jpeg

A co my v Hergot!u? Připomněli jsme si 600. výročí upálení mistra Jana Husa nebo z těch temnějších zpráv vyvražďování muslimské minority v Myanmaru buddhistickými extremisty. Z kulturních událostí roku na nás nakonec asi nejvíc zapůsobila facebooková stránka Já jsem velmi pro humor. Dokonce jsem o tom napsal řadu textů, která od ledna minulého roku velmi zdařile paroduje Tomáše Halíka. I jejího administrátora jsme do Hergot!u zvali, ale pozvání odmítl.

Zajímá vás víc? Poslechněte si celý novoroční speciál zde!

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.