Rok 2020 jako rok konspiračních teorií? Religionistická bilance se Zdeňkem Vojtíškem

10. leden 2021

S religionistou Zdeňkem Vojtíškem, který se věnuje zejména novým náboženským hnutím a celkově trendům na okrajích tradičních náboženství nebo zcela mimo ně, v Hergot!u novoročně bilancujeme už pravidelně a nejinak tomu bude i pro rok 2020. Kromě odborného zhodnocení zásadních jevů se s námi ale Vojtíšek podělil i o své osobní duchovní zážitky během pohnutého roku.

Pokud jde o události charakteristické pro rok 2020, jmenuje Vojtíšek například přesun řady aktivit na internet, který se zajímavě projevil i v oblasti náboženství. Jako příklad uvádí videonávody na domácí provozování novopohanských rituálů.

Čtěte také

Vojtíšek, který je i šéfredaktorem religionistického časopisu Dingir, ale za možná vůbec nejzásadnější považuje potvrzení významné role, kterou v dnešní společnosti hrají konspirační teorie, a náboženský rozměr, který mají. I u těch, které s náboženskou nebo duchovní tematikou přímo neoperují, totiž platí, že pro své vyznavače hrají roli takzvaných implicitních náboženství a nabízí jim jasně srozumitelnou interpretaci světa.

„Když jsme před třemi lety připravovali číslo Dingiru věnované konspiračním teoriím, dlouho jsme váhali, jestli to tam vůbec patří,“ říká. „Teď už bychom neváhali ani minutu.“

Zajímá vás víc? Pusťte si celý rozhovor o českých satanistech, novopohanech, konspirační teorii QAnon a řadě dalších témat, která v uplynulém roce v České republice i mimo ni upoutala pozornost předního českého religionisty.

Playlist:

The Re-Stoned – Forgive Me, My Lizard
Family – Good News, Bad News
The Kingston Trio – It Was a Very Good Year
Il était une fois – C'était l'année derniere

autoři: Jan Škrob , Fatima Rahimi
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.