Růžové hry: Jak se Barbie otiskla ve videohrách? Slavná panenka inspirovala i herní hrdinky

28. červenec 2023

Filmová Barbie vzala kina útokem, její předobraz se ale ve videohrách objevuje už od 80. let. Ikonická panenka se z prvopočátků v módních salonech vydala dobýt svět coby archeoložka, veterinářka nebo třeba detektivka. Není ale zdaleka jedinou herní hrdinkou, která klame nevinně perfektní tváří, ale přitom se o sebe dokáže postarat sama. 

Když se řekne růžová hra, Jarda si jako první vybaví křiklavou kampaň pro postapokalyptickou střílečku Rage 2. Šárka si zase vzpomene na Kirbyho, růžovou kouli, která může být čímkoliv, co sní. Právě svobodu v tom, že může být v podstatě čímkoliv, co si zamane, má hrdina od Nintenda s panenkou Barbie společnou –⁠ její videoherní role se od začátků na Commodore 64 výrazně proměnila a vedle množství převlékacích her o honbě za dokonalým outfitem se dočkala třeba vlastní variace na sérii Tomb Raider v podobě Barbie Explorer, ale také své vlastní série detektivních adventur, rytmických titulů nebo koňských závodů.

V duchu momentálně promítaného filmu Barbie ale přijdou na přetřes i herní hrdinky, které takříkajíc klamou tělem a za povrchní přesexualizovanou slupkou skrývají až překvapivý díl emancipace. Typickým příkladem je třeba postava roztleskávačky Juliet, která v Lollipop Chainsaw likviduje s lízátkem v puse hordy zombíků motorovou pilou potom, co musela vlastnoručně dekapitovat svého partnera. Nebo čarodějka Bayonetta, která své dlouhé kadeře dokáže vmžiku proměnit ve smrtící zbraň a do předsudečné pasti zvládne vlákat jak své virtuální nepřátele, tak i samotné hráčské publikum.

Kdy se ve hrách začaly objevovat schopné ženy nezatížené stereotypy? Bude princezna Peach příští feministická ikona? A proč je Barbie lepší než Bratz? Poslechněte si Quest o nejen o hrách inspirovaných panenkovou ikonou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.