S mikrofonem do sklárny

Český sklářský průmysl je v krizi, skláři jsou hromadně propouštěni, tradiční české sklárny krachují. O českém sklu se v posledních měsících informovalo v médiích v hodně negativních souvislostech. I přesto ale některá sklíčka v mozaice českého sklářství stále září.

My jsme se vydali natáčet do jedné tradiční české sklárny v Krkonoších, která je nepřetržitě v provozu už řadu staletí. Dodnes zde uchovali tradiční ruční výrobu, a tak případní návštěvníci mohou sledovat zručné skláře, jak pomocí sklářských píšťal kouzlí skleničky, číše nebo třeba vázy a skleněné volavky.

Dozvěděli jsme se, že sklářem nemůže být každý, protože je třeba mít pro tohle řemeslo cit a silou sklář nic nezmůže. Taky jsme zjistili, co je to tzv. kopna a už víme, že i hotové sklo se chová jako kapalina, i když tak na první pohled nevypadá.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.