S mikrofonem za projektem Smíření

V pořadu S mikrofonem na točenou jsme se vydaly za pražská humna do vesničky Drmoul.

Navštívily jsme tamní židovský hřbitov, který byl založen v 17. století a jehož opravy se po revoluci zhostili společnými silami dobrovolníci z Německa. Kromě židovského hřbitova byla kdysi v Drmoule také synagoga. Ta byla ale o Křišťálové noci 10. listopadu 1938 vypálená místními fanatiky. Tehdy byly také pokáceny staré pomníky na hřbitově.

Po druhé světové válce se už do Drmoula z židovských obyvatel nikdo nevrátil. Opravený hřbitov, někdy nazývaný lesní, tak zůstává jedinou památkou na někdejší silnou židovskou menšinu v okolí obce Drmoul. Pokochat se malebným lesním židovským hřbitovem na Panském vrchu nad Drmoulem mohou nejen místní kolemjdoucí, ale i turisté.

To všechno díky několikaleté aktivitě ekumenické skupiny z Německa, která ve spolupráci s členy a členkami projektu Smíření vyčistila po dlouhá léta zapleněný hřbitov, uvedla do původního stavu náhrobky a pro neznalé návštěvníky a návštěvnice rozkryla osudy pohřbených lidí.

02523674.jpeg

Novoroční díl pořadu S mikrofonem na točenou věnujeme právě tématu „smíření“, které je ústředním motivem příběhu drmoulského hřbitova.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio