S pomocí uprchlíkům jsem nejprve váhala, mám ji ale v srdci, říká Michaela

8. duben 2022

V sérii rozhovorů Exil přinášíme příběhy lidí, kteří pomáhají prchajícím před válkou na Ukrajině. Tentokrát se vydáváme za Michaelou, která pro uprchlíky například vařila jídlo. I když sama žije ve velmi skromných podmínkách, rozhodla se lidem na útěku pomáhat. „Tady je oblečení a boty pro děti,“ ukazuje v předsíni svého malého bytu sbírku, kterou organizuje.

Obecně prospěšná společnost Romodrom se věnuje stovkám nejen romských uprchlíků. Zajišťuje pro ně komplexní péči od komunikace s úřady až po zdravotní pomoc. Prostřednictvím této organizace se zapojila i Michaela. „V době pandemie mě oslovil pan Milan Šenki. Potřeboval pomoci s rozdáváním jídla z potravinové banky. Teď mě oslovil znovu.“

Michaela nejprve váhala. Neměla představu, jak celá situace bude vypadat. Nakonec se rozhodla zapojit. „Já na to neumím odpovědět, proč. Já to mám v srdci.“

Michaela naposledy pracovala jako prodavačka ve stánku v zoo. Teď nastupuje do nového zaměstnání. Bude pracovat v laboratoři v rámci archeologického výzkumu. „Na pomoc si člověk dokáže prostor udělat vždycky,“ odpovídá na otázku, jestli se hodlá v budoucnu ještě zapojit.

Pusťte si rozhovor a dozvíte se, jak samotná pomoc vypadala nebo jestli Michaela cítila nějakou sounáležitost, když se jednalo o romské uprchlíky.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.