Šach mat, pánové! Dámský gambit o geniální hráčce, která prohrává jen s vlastním životem, aspiruje na nejlepší seriál roku

6. listopad 2020

O tom, že čas je pouhopouhé prozatím, něco ví nejen syn ambiciózní matky Aleš, ale taky Vítek s Tondou a po dostaveníčku s bahamskými koronery především Sean Connery. Kluci se mu ze studia marně snaží dovolat do pekla, ale nikdo to nebere, takže se možná za schvalování přiměřeného násilí na ženách přeci jen chodí do nebe. Saatana!

Jestli si první James Bond skutečně koupil Boží mlýny, to ví asi jen Peter Nagy, každopádně u žen tentokrát ještě zůstaneme. A budeme o nich dokonce mluvit hezky! Nová minisérie Dámský gambit režiséra Scotta Franka o geniální šachistce uchvátila snad každého, kdo ji viděl. A koho nenadchla, tomu se Vítek nebojí vyčinit za naprosté nepochopení záměru.

Určitá schematičnost vyprávění totiž není na škodu, protože veškeré tahy jsou perfektně promyšlené, a navíc emocionálně fungují. A jitří-li něco Vítkovy, ba dokonce i Alešovy životními balvany obtěžkané emoce, měli byste rozhodně zpozornět!

„Povedla se výjimečná věc, to už dneska skoro člověk nevidí! Od první do poslední vteřiny každýho dílu je to naprosto precizně natrasovaný. Spousta osobních příběhů a subplotů udržujících pozornost, strašně napínavý, precizně vystavěný. Všechny tahy, i když možná někdy předvídatelný, dokonale vyhovujou taktickýmu rámci. Vede to především k vítězství diváka,“ shrnuje Aleš, proč se nebojí seriál označit za suverénně nejlépe propečené masíčko z aktuálních novinek.

Ze série Dámský gambit

„Hlavní hrdinka je člověk, kterej není schopnej uhrát vlastní život, ale má geniální schopnost přemejšlet v tazích. Zároveň její životní tahy nejsou zrovna nejprozíravější, jsou velmi impulzivní, sebedestruktivní. A ten kontrast mezi matematickou myslí, která si zároveň neví příliš rady s praktickým životem, hrozně dobře funguje. Letos jsem nežral seriál tak intenzivně a s takovou chutí,“ popisuje Vítek.

„Jediná věc, o který bych tenhle rok řekl, že je totální binge. Věc za den!“ uzavírá okouzlený Aleš, který sice šachům extra nerozumí, ale zato do nich umí naštvaně kopat. A to se taky počítá.

Uvidíte ještě letos něco lepšího než Dámský gambit? Bojí se Anya Taylor-Joy Rusáka? Kdo byl největším odpalovačem životních raket? Fandí Béla Tarr venkovskému rapu? Jak pracuje ČSFD s debilitou? Vyhrál dokument Nová šichta právem Ji.hlavu? Spí se Alešovi hůř v lese nebo v jeho domě? Dá si Vítek dneska k večeři sójinku, čevapčiči nebo masivní tukovec? Byl už Tonda za všechna svá zvěrstva dopaden? A je v pořádku dostat raka z toho, že umíte žít, než jenom čekat, až přijde, protože žít neumíte? Odpovědi dostanete jedině v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.