Satin Panthers EP: Vysokooktanový Hudson Mohawk

10. srpen 2011

Nejmladší finalista v historii DJského šampionátu DMC a skotský věrozvěst žánru aqua-crunk: to je Hudson Mohawke.

25letý producent – vlastním jménem Ross Birchard – si v posledních dvou letech vysloužil respekt kritiků, posluchačů i muzikantů nejen svým předloňským albem Butter, ale i četnými EP, singly a především strhujícími DJskými sety. Začátkem srpna přišel tenhle talentovaný mladík s novým minialbem Satin Panthers.

„Zabijácký event bez jediného slabšího místa: bizarní výšky, brutální subbasy, emotronika, wonky honky tonk, futuristický turbo-soul, cokoli chcete. Tohle je skutečný sound roku 2011 (nebo možná spíš 2013): masivní, chytrý, euforický.“ Takovými slovy jsem na jaře hodnotil DJský set Hudsona Mohawka, který se stal nečekaným vrcholem rakouského Donaufestivalu. Jeho aktuální EP Satin Panthers si zaslouží bezmála totožné superlativy: pět nových skladeb se kvalitativně blíží spíš znamenitému minialbu Polyfolk Dance (2009) nežli roztěkanému dlouhohrajícímu debutu Butter (rovněž 2009).

Hudson Mohawke tu už neklade důraz na okázalou zaumnost, ale soustředí se hlavně na soudržnost a kumulativní energii všech tracků – tomu odpovídá i menší rozmanitost temp a klubový charakter skladeb. Titanové beaty, křiklavé synťáky, aurální zvuková tříšť a břitké melodické linky zůstávají; co naopak absentuje, jsou hostující vokalisté.

02406634.jpeg

Je tu slyšet inspirace mnoha současnými subžánry a styly – chicagskou scénou juke počínaje a bristolským „purpurovým“ zvukem konče – přesto není výsledkem chaotický pastiš, nýbrž svěží dynamický mix s jasnou autorskou pečetí. Rozkoš přinášejí jak klávesová arpeggia úvodní ouvertury Octan (jimiž Hudson letos zpravidla začíná své sety) a tranceové plochy singlu Thunder Bay, tak i lahodný hiphopový minimal ve skladbě Cbat. Předposlední All Your Love (tady se jedinkrát ozve Hudsonův trademark – zrychlené vokály) prozrazuje autorovu zálibu v britské tradici ravu, zatímco závěrečná Thank You se loučí v duchu dancehallových rytmů a hymnického electro-funku.

Birchardova hudba není určena pouze k euforickému dovádění: jeho akcent na detail dává jasně na srozuměnou, že tuhle muziku lze fyzicky zakoušet i citlivě poslouchat. Mladý beat-nerd Hudson Mohawke pro nás každopádně otevírá 37. komnatu sonických potěšení. 17minutové EP Satin Panthers, to je kapesní příručka čirého hudebního hédonismu.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.