Sběr textilu k recyklaci bude povinný. Systém bude částečně dotovat módní průmysl

5. prosinec 2023

Od roku 2025 chce ministerstvo životního prostředí pro obce zavést povinnost recyklace textilního odpadu. Staré oblečení, boty nebo bytový textil, které už nemají jiné využití, by mělo být možné vyhazovat do speciálních popelnic po celém Česku. Na systém sběru by měli obcím přispívat i výrobci, píše server Ekolist.cz.

„V současnosti není separace textilu povinná, v černé popelnici se smísí s ostatním odpadem, a tak se možnost recyklace výrazně snižuje. Až bude mít každá obec vlastní sběrné místo, bude pro občany jednodušší textil separovat,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL.

Současný zákon o odpadu z roku 2020 zatím pouze nařizuje obcím povinnost zřizovat sběrné kontejnery na textilní odpad. Těch je po celém Česku aktuálně asi deset tisíc. Chystaná legislativa ale rozšíří povinnost obcí pro textilní odpad zajišťovat i sběr a svoz.

„Obce by k separovanému sběru textilu měly přistupovat stejně, jako je to nyní s dalšími tříděnými složkami, kterými jsou plasty, sklo, kovy nebo papír. U větších měst doporučujeme rozmístění sběrných nádob v ulicích, u těch menších je možné zřídit toto místo na sběrném dvoře nebo využít pytlový sběr,“ řekl David Surý, vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí ministerstva. Mimo kontejnerů ministerstvo uvažuje třeba o zřízení sběrných míst, která budou na radnicích nebo v různých prodejnách podobně, jako je tomu třeba u elektroodpadu nebo baterií.

Do celého procesu se v rámci rozšířené odpovědnosti (takzvané EPR, tedy Extended Producer Responsibillity) mají zapojit i výrobci, stejně jako třeba ve Francii. Z každého prodaného kusu oblečení by odcházela částka ve výši zhruba jedné koruny, která by putovala do rozpočtu, z nějž pak obce podle počtu obyvatel dostanou příspěvek na zajištění recyklace.

Zákonná povinnost sběru a svozu textilního odpadu by měla být součástí chystané evropské legislativy o nakládání z odpadem, která mimo jiné v Česku zavede systém zálohovaných PET lahví a plechovek. Do zákona bude část o textilním odpadu vložena po jejím schválení.

Spustit audio

Související

  • Klimatická krize komplikuje sexuální život hmyzu. Brouci mění barvy a nemůžou najít partnery

    15. červenec 2024
    Brouci

    Klimatická krize má dalekosáhlé dopady na svět hmyzu, včetně jejich zbarvení a schopnosti se rozmnožovat. Ukazuje to nová studie publikovaná v časopise Ecology and Evolution. Podle ní může globální oteplování ztížit některým druhům hmyzu úspěšné páření.

    Jedním z příkladů, jak teplota ovlivňuje zbarvení hmyzu, je případ skákavého brouka. Temnější jedinci tohoto druhu mají v chladnějších ranních hodinách výhodu, protože se rychleji zahřejí a mohou se tak pustit do hledání partnera, zatímco světlejší jedinci teprve začínají zahřívací proces, píše britský list The Guardian.

    Zbarvení hraje roli nejen při přitahování partnerů, ale také při maskování před predátory nebo kořistí a při rozpoznávání členů stejného druhu. To vše může být změněno rostoucími teplotami. „Pokud ovlivňujeme jejich reprodukci, vážně narušujeme jejich schopnost přežít,“ říká Mariella Herberstein, behaviorální ekoložka z Macquarie University v Sydney v Austrálii, která je jednou z autorek studie.

    Michael Moore, integrativní biolog z University of Colorado Denver, zjistil, že samci vážek ztrácejí své barevné vzory křídel tam, kde je klima teplejší. Teď se Moore snaží zjistit, zda to ovlivňuje jejich schopnost najít partnera. „Jedna věc, která mi z toho vychází, je, že neexistuje univerzální pravidlo,“ říká. „Máme před sebou ještě hodně práce – tuto záhadu jsme dosud nevyřešili,“ dodal Moore.

  • Brémy zakázaly speciální gesto ve školách. Připomíná pozdrav turecké krajní pravice

    15. červenec 2024
    Turecký fotbalista Merih Demiral použil kontroverzní gesto k oslavě svého gólu proti Rakousku

    Severoněmecké město Brémy zakázalo používání „tiché lišky“ ve školách. Gesto, při kterém ruka připomíná zvíře se vztyčenýma ušima a zavřenou tlamou, dětem původně signalizovalo, že mají přestat mluvit a poslouchat učitele. Podle úřadů se ale „liška“ příliš podobá gestu turecké krajní pravice.

    Takzvaný „vlčí pozdrav“ je symbolem a identifikačním logem Šedých vlků. Tato pravicově extremistická skupina má odhadem 20 000 členů v Německu i mnoho dalších mimo něj, píše britský list The Guardian. Toto gesto nedávno vyvolalo diplomatický a sportovní spor, když ho turecký fotbalista Merih Demiral během utkání proti Rakousku na mistrovství Evropy použil k oslavě svého gólu.

    Ačkoli „vlčí pozdrav“ není v Německu zakázán, jeho používání bylo odsouzeno ministryní vnitra Nancy Faeser, která řekla, že „využívání fotbalových šampionátů jako platformy pro rasismus“ je „naprosto nepřijatelné“. Po předvolání tureckého velvyslance v Berlíně a německého velvyslance v Ankaře udělila evropská fotbalová organizace UEFA Demiralovi dvouzápasový zákaz.

    Patricia Brandt, mluvčí školského úřadu v Brémách, uvedla, že téma gesta „tichá liška“ a jeho možného zákazu bylo dlouho diskutováno, ale nyní město nemělo jinou možnost. „Politický význam tohoto gesta je naprosto neslučitelný s hodnotami města Bremen,“ řekla s tím, že i tak stále více učitelů považuje gesto za „pedagogicky zastaralé“.

    Symbol tiché lišky používají učitelné nejen v Německu, ale po celém světě, připomíná The Guardian. Gesto je známé pod různými názvy, někde existuje jako šeptající liška nebo naslouchající liška.

  • Máte dobré vychování a smýšlíte ekologicky? V Kodani dostanete kávu zdarma

    15. červenec 2024
    Dánsko, řeka, kanály, Kodaň

    Zatímco v Barceloně stříkají naštvaní místní na turisty vodu z pistolek, v Kodani chtějí návštěvníky odměňovat. Ale jen ty čistotné, ukázněné a se správnými ekologickými návyky. V rámci pilotního projektu CopenPay dostanou cizinci za některé aktivity třeba kávu zdarma.

    Benefity čekají na ty, kteří v dánské metropoli zvolí pro přepravu místo auta kolo nebo městskou hromadnou dopravu. Zapojit se mohou také například do sběru odpadků v městských parcích, píše britský server The Guardian. Jako odměnu dostanou kávu zdarma do vlastního kelímku, vychutnat si mohou také koktejl ve střešním baru nebo strávit čas v městském lyžařském areálu.

    „Místo toho, aby byl cestovní ruch zátěží pro životní prostředí, musíme zajistit jeho pozitivní proměnu,“ řekl Mikkel Aarø-Hansen z turistického sdružení Wonderful Copenhagen. Dodal, že začlenění prvků takzvané zážitkové ekonomiky také podporuje pozitivní vztahy mezi turisty a místními.

    CopenPay potrvá jako pilotní projekt do 11. srpna a teoreticky by se později mohl opakovat a rozšířit. V budoucnu by mohli být podobně odměňováni návštěvníci, kteří se do Kodaně dostanou vlakem místo letadla.

  • Mladík se vyfotil na kupoli katedrály. Za podobné kaskadérské kousky ho hledá policie

    12. červenec 2024
    Katedrála ve Florencii

    „Osoba v černé mikině s kapucí, džínách a teniskách se natáčela, jak stoupá po vnitřním schodišti florentské katedrály Santa Maria del Fiore a vylezla na Brunelleschiho kupoli, aby si pořídila selfie.“ To se píše v policejní zprávě k nedávnému incidentu. Podle florentských médií je z kaskadérského kousku, zveřejněném na Instagramu, podezřelý sedmnáctiletý mladík. O události píše také The Guardian.

    Záběry z výstupu byly zveřejněny na účtu @dedelate, který na Instagramu sleduje více než 227 000 lidí. Předpokládá se, že se mladík ukryl v katedrále před zavřením. Jeho komplic pak výstup na kupoli natočil zvenčí katedrály a zřejmě také zachytil protagonistu, jak prchá z budovy. Teenagera zatím nikdo oficiálně neidentifikoval, ale podle zpráv v italském tisku jde o sedmnáctiletého mladíka z Lombardie. Je známý už z dřívějška podobnými selfie výzvami. V květnu byl obviněn za podobný incident v milánské katedrále. Kaskadérské kousky natočil také na střeše divadla Ariston v San Remu, kde se každoročně koná hudební festival.

    „Dozvěděli jsme se o neoprávněném vstupu do Brunelleschiho kopule,“ řekl deníku La Nazione Luca Bagnoli, prezident Opery di Santa Maria del Fiore. „Florentský dóm je posvátné místo, které je zapsáno na seznamu světového dědictví. Pro některé je však bohužel také hřištěm, a to je smutné. O zbytek se postarají příslušné orgány,“ dodal.

    Fabiola Minoletti, místopředsedkyně výboru milánských obyvatel, řekla deníku Il Giorno: „Dede pokračuje ve svých činech. Proč nedokážeme tyto lidi s arogantním přístupem zkrotit? Nejenže pokaždé riskuje svůj život, ale jeho kousky by mohly inspirovat k napodobování.“

    Jeden ze sledujících Dedeho například nedávno vyzval, aby vylezl na vrchol baziliky svatého Petra ve Vatikánu.

  • Mise Titanic zmapuje vrak nejpodrobněji v historii. Snímky kamer rozliší i zrnka písku

    12. červenec 2024
    Fotograf

    Tým vědců a historiků se vydává k Titaniku. Chtějí pořídit dosud nejpodrobnější fotografický záznam vraku. Pomocí moderní technologie budou skenovat každý kout slavného parníku, aby získali nové poznatky o jeho potopení. O misi k potopenému vraku lodi píše BBC.

    Dvě robotická vozidla se ponoří na dno oceánu, aby pořídila miliony fotografií s vysokým rozlišením a vytvořila 3D model všech trosek. „Chceme si vrak prohlédnout s takovou jasností a přesností, jaké ještě nikdo nedosáhl,“ vysvětlil spoluvedoucí expedice David Gallo.

    Na světě je asi jen málo lidí, kteří by neznali příběh údajně nepotopitelného Titaniku. O jeho srážce s ledovcem a ztroskotání existuje nespočet knih, filmů a dokumentů. Ale přestože je místo vraku od jeho objevení v roce 1985 předmětem opakovaného zkoumání, stále neexistuje podrobná mapa vraku. Některé části jsou prozkoumané jen zběžně.

    Tým chce prozkoumat stav některých známých objektů, například velkého kotle, který se vysypal, když se luxusní parník rozlomil napůl. Expedice bude také hledat předměty zaznamenané při předchozích pátráních.

    „Pro mě jsou nejzajímavější věci cestujících, zejména jejich zavazadla,“ řekla Tomasina Ray, která spravuje sbírku artefaktů z Titaniku. „Právě osobní věci cestujících pomáhají dokreslit jejich příběhy,“ dodává.

    Je to už devátá návštěva společnosti RMS Titanic na místě vraku. Firma v posledních letech vyvolala kontroverze svým přáním pokusit se vyzdvihnout část rádiového zařízení Marconi, které v noci potopení vysílalo nouzové volání.

    Pro mnohé je Titanic hrobem patnácti set lidí, kteří té noci v roce 1912 zahynuli. Nikdo by se ho proto neměl dotýkat. „Chápeme to a rozumíme tomu,“ říká výzkumný pracovník společnosti James Penca. „Potápíme se k Titaniku, abychom se z něj dozvěděli co nejvíce, a jak se sluší na každé archeologické naleziště, děláme to s maximální úctou,“ dodává. Ale nechat ho na pokoji, nechat jeho pasažéry a posádku jen tak zmizet v propadlišti dějin –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to by podle něj byla největší tragédie ze všech.

  • Vědci navrhují skafandr jako ze sci-fi Duna. Bude umět filtrovat moč

    12. červenec 2024
    Skafandr

    Vědci z Cornellovy univerzity navrhují skafandr, který dokáže přeměnit moč na pitnou vodu. Prototyp je inspirovaný filtračními obleky ze sci-fi série Duna Franka Herberta. Stejně jako v románu, skafandr zvládne sesbírat moč, vyčistí ji a do pěti minut ji astronaut bude moct vypít pomocí hadičky. O vývoji skafandru informuje The Guardian.

    Moč a pot se již běžně recyklují na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Je ale potřeba vytvořit podobný systém pro astronauty na expedici. „Astronauti mají v současné době k dispozici pouze jeden litr vody v pitném vaku ve skafandru,“ říká Sofia Etlinová, výzkumná pracovnice na Cornellově univerzitě a spoluautorka prototypu. „To je nedostatečné pro plánované delší výstupy na Měsíc, které mohou trvat 10 hodin, a v případě nouze dokonce až 24 hodin,“ dodává.

    Dlouhodobě se také objevují stížnosti na současné řešení – dnes používaný tzv. oděv s maximální absorpční schopností (MAG), je v podstatě plena pro dospělé. Oděv je údajně náchylný k protékání, nepohodlný a nehygienický, což některé astronauty přimělo omezit příjem jídla a pití před výstupem do vesmíru a další si stěžovali na infekce močových cest.

    „Je běžné, že MAG protéká,“ dodala Etlinová. „Astronauti mluví o tom, že v určitém okamžiku už nepoznají, jestli je to moč, nebo pot. Říkají si, ano, jsem astronaut a tohle je břemeno, které musím nést.“ Podle ní je ale nepravděpodobné, že budoucí komerční astronauti budou zaujímat takový stoický postoj.

    Navržený systém se skládá ze sběrné nádobky z tvarovaného silikonu, která se přizpůsobí genitáliím a má různý tvar a velikost pro ženy a muže.  Je umístěný ve spodním prádle z několika vrstev pružné tkaniny.

    NASA připravuje misi Artemis III v roce 2026. Jejím cílem je vysadit posádku na jižním pólu Měsíce. Do roku 2030 chce uskutečnit také misi s posádkou na Mars. Důležitou součástí obou programů je právě nutnost žít a pracovat po delší dobu v terénu.

  • Tisíce hlavonožců na jednom místě. Vědci rozluštili záhadu zahrady chobotnic

    11. červenec 2024
    Chobotnice

    V octopus garden neboli zahradě chobotnic se nachází největší shromaždiště těchto hlavonožců na Zemi. Proč se tito mořští tvorové shromažďují právě na tomto místě? Nový výzkum přinesl odpověď na otázku, kterou si vědci kladli několik let.

    Do oblasti, která se nachází tři kilometry pod hladinou Tichého oceánu, se vydává asi 20 000 chobotnic, aby se zde pářily, vychovávaly mláďata a poté zemřely, uvádí web LADbibleMísto se nachází necelých 130 km západně od Monterey v Kalifornii a je známé jako „chobotnicová zahrada“. Poprvé ho podle serveru Vice objevila v roce 2018 expedice amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA).

    Sondy v dané lokalitě zachytily téměř nadpozemský jev. Následně bylo zjištěno, že se jedná o třpyt kůže chobotnic seskupených podél svahů hlubokomořské sopky zvané Davidson Seamount. Podle týmu vedeného Jimem Barrym, vedoucím vědeckým pracovníkem Výzkumného ústavu akvária v Montereyském zálivu (MBARI), je místo plné samic, mrtvých těl, zranitelných vajíček a vylíhnutých mláďat.

    Tým chobotnicovou zahradu zkoumal pomocí dálkově ovládaného přístroje. Během tří let se do oblasti ponořil čtrnáctkrát. Výzkumníci došli k závěru, že v této lokalitě je teplá voda, která urychluje růst embryí chobotnic a pomáhá udržet druh naživu. Samicím zde trvá asi 1,8 roku, než „vyvedou“ svá mláďata – tedy že je hlídají a pečují o ně, dokud se nevylíhnou –, což je mnohem rychlejší proces než v jiných oblastech, kde chobotnice žijí. Některým hlubokomořským chobotnicím přitom trvá více než čtyři roky, než zplodí potomky. Vědci se domnívají, že lokalizované hlubokomořské zdroje tepla mohou být pro chobotnice a další druhy přizpůsobené teplu zásadní. V rámci studie zveřejněné v časopise Science Advances zjistili, že teplá voda poskytuje druhu chobotnic Muusoctopus robustus metabolickou vzpruhu, která zkracuje dobu rozmnožování.

    O hlubokomořských vodách ale stále nemáme dostatek informací. Jak napsal server Guardian, podle Barryho existují i další hlubokomořské líhně chobotnic, které doposud nebyly objeveny. A zatímco tato zahrada chobotnic je chráněna v rámci národní mořské rezervace Monterey Bay, další lokality mohou být ohroženy vlečnými sítěmi a hlubinnou těžbou.

  • Vědci objevili největší zásobárnu vody ve známém vesmíru. Chtějí ji zkoumat obřím teleskopem

    11. červenec 2024
    Vesmír

    Dva týmy astronomů pod vedením vědců z Caltechu objevily největší zásobárnu vody, jaká kdy byla ve vesmíru zaznamenána. Vzdálená je od nás 48 miliard bilionů kilometrů. K prohlubování této a dalších znalostí lidstva by měl sloužit nový obří teleskop, který se právě dokončuje v Chile.

    Největší zásobárna vody byla nalezena v kvasaru, který je od Země vzdálený více než 12 miliard světelných let. Vodní masa obklopuje černou díru zvanou kvasar, což je jeden z nejjasnějších a nejbouřlivějších vesmírných objektů. Je poháněn obrovskou černou dírou, která pohlcuje okolní disk s plynem a prachem, při jehož absorbování kvasar vyzařuje obrovské množství energie. Píše to server Indy100.

    Hmotnost objevené vodní páry je nejméně 140 bilionkrát větší než veškerá voda ve světových oceánech dohromady. Pozorování odhalila, že vodní rezervoár vznikl v době, kdy byl vesmír starý pouhých 1,6 miliardy let. Pro představu, vesmír je nyní starý téměř 14 miliard let. „Prostředí kolem tohoto kvasaru je unikátní tím, že vytváří obrovskou masu vody. Je to další důkaz toho, že voda se vyskytuje v celém vesmíru, a to i v nejstarších dobách,“ řekl Matt Bradford, vědec z Laboratoře proudového pohonu NASA (JPL). Objev vody není až takovým překvapením, pára je však důležitým stopovým plynem, který odhaluje povahu kvasaru. A přestože se voda objevuje v celé Mléčné dráze, je ve formě ledu, jak poznamenal server UNILAD Tech.

    To znamená, že zabírá mnohem méně místa než ta, která se nachází v kvasaru. Tento konkrétní kvasar ukázal, že vodní pára je rozložena kolem černé díry v plynné oblasti o rozloze stovek světelných let (světelný rok je necelých 10 bilionů kilometrů). Její přítomnost naznačuje, že plyn je na astronomické poměry neobvykle teplý a hustý.

    K objevu vodní masy došlo už v roce 2011, teď se k němu ale opět upíná pozornost. Příští rok by totiž měl být uveden do provozu teleskop, který by mohl přinést nové
    poznatky ohledně vzdáleného vesmíru. Takzvaný Fred Young Submillimeter Telescope (FYST) se staví v rámci observatoře Chajnantor na severu Chile.

    FYST s průměrem 6 metrů používá nové optické technologie a podle stránek observatoře a podle webu observatoře by měl být spuštěný v roce 2025.

  • Tampony obsahují znepokojivé množství arsenu a olova, odhalila studie

    11. červenec 2024
    Vědci se domnívají, že kovy se do tamponů pravděpodobně dostávají různými způsoby během výroby (ilustrační foto)

    Ve studii, kterou vedli vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley, výzkumný tým stanovil koncentraci 16 kovů, včetně arsenu, kadmia, kobaltu, olova a selenu, ve 30 tamponech 14 různých značek. Píše o tom server Independent.

    Výrobci, značky a produktové řady nejsou ve studii výslovně jmenovány. Menstruační potřeby ale byly údajně zakoupeny ve Velké Británii, USA a Evropě. „Pokud je nám známo, jedná se o první práci, která se zabývá měřením kovů v tamponech. Znepokojující je, že jsme zjistili koncentrace všech testovaných kovů, včetně těch toxických, jako je arsen a olovo,“ uvedla hlavní autorka studie Jenni Shearston. Předchozí výzkumy rovněž zjistily, že vystavení se toxickým kovům, jako je olovo a arsen, je spojeno s celou řadou zdravotních potíží, včetně demence, neplodnosti, cukrovky, rakoviny nebo s poškozením orgánů jako játra, ledviny a mozek.

    Vědci se domnívají, že kovy se do tamponů pravděpodobně dostávají různými způsoby během výroby. Některé z nich mohly být záměrně přidány během produkce jako součást pigmentu, bělidla, antibakteriálního prostředku nebo nějakého jiného procesu v továrně. Také samotná bavlna může absorbovat toxické kovy z vody, vzduchu, půdy nebo z okolních kontaminantů. Jak upozornil server Science Alert, dokonce i rostliny, z nichž se vyrábí bavlna, hedvábí nebo viskóza používané v absorpčních jádrech tamponů, mohou v půdě přijímat kovy z pesticidů, hnojiv a odpadních vod.

    V současné době není jasné, zda nalezené kovy přispívají ke konkrétním zdravotním komplikacím. Vědci proto vyzývají k dalším studiím, aby problematice porozuměli a zjistili, kolik toxických kovů se z tamponů vstřebává do těla. „Opravdu doufám, že výrobci budou povinni testovat své výrobky na přítomnost kovů, zejména toxických. Mohlo by to vést k pozoruhodným výsledkům, kdyby k tomu veřejnost vyzvala nebo požadovala lepší označování tamponů a dalších menstruačních výrobků,“ uvedla doktorka Shearston.