Sedíte u ohně a v dálce zařve lev. To je nejvíc. Africké zázraky přírody líčí cestovatel Marek Novotný

17. duben 2023

„Afrika mě uchvátila. Mám plán na několik let dopředu, co bych ještě chtěl vidět.“ Autor nové knihy Tři chlapi na safari vypráví zážitky ze svých šesti návštěv afrických národních parků a příběhy objevitelů tohoto kontinentu, které má rád.

„Migrace pakoňů je zázrak přírody. Jeden a půl milionu pakoňů a spolu s nimi stovky tisíc zeber, antilop, gazel a dalších zvířat se přesouvají přes hranice Tanzanie a Keni. Migrace láká lvy, hyeny, gepardy a další šelmy, které se stahují za hojností potravy. Vidíte pláň plnou zvířat od obzoru k obzoru,“ popisuje milovník safari jeden ze svých velkých zážitků.

Z cest Marka Novotného (Serengeti)

Po stopách objevitelů

„Mým nejoblíbenějším africkým objevitelem je Henry Morton Stanley,“ říká Novotný a diskutuje v cestovatelském magazínu Radia Wave o dědictví rasismu a objevitelské odvaze těch, kteří tehdy neprozkoumanou Afriku představili Evropanům a zbytku světa. Jeho kniha kromě fotek ze safari a dialogů tří kamarádů během cest totiž obsahuje také historické kapitoly.

Marek Novotný se svou knihou Tři chlapi na safari

Lov hyeny na vlastní oči

V Casablance Novotný vypráví například své pozorování hyeny, která ulovila zebří mládě. „Viděli jsme, jak se krmí a jak ohromnou sílu má v čelistech, které si poradí s kostmi, kůží a celým mládětem během malé chvilky.“

Líčí také návštěvu počátku Nilu pod Viktoriiným jezerem, který dnes už vypadá jinak než v dobách objevitelů. „Nejcennějším okamžikem pro mě byla šance vidět antilopu vranou, nádherné plaché lesní zvíře, které jsem dlouho neměl šanci zahlédnout. Nakonec se mi to ale vloni v Zimbabwe podařilo,“ dodává.

Pod Jižním křížem

Kromě pozorování zvířat vypráví i o sdílení zážitků s kamarády. „Už jenom africká noční obloha je pro nás exotika. Když sedíte venku pod Jižním křížem a povídáte si s přáteli, je to skvělé. No a když ještě v dálce zařve lev, tak to je nejvíc,“ usmívá se Novotný.

Jak vypadá den na safari? Jaká zvířata a jací objevitelé jsou hlavním motorem cest Marka Novotného? Poslechněte si jeho zážitky z afrických výprav v cestovatelském magazínu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.