Šéfredaktor LUI Jakub Starý v Kvéru: Už nekřičíme, že jsme růžoví

31. březen 2015

Má smysl vydávat v českém prostředí časopis určený pro homosexuální muže? A čtou LUI opravdu jen oni? Co si šéfredaktor magazínu, který bude nově vycházet i v tištěné podobě, myslí o obraze gayů v českých médiích? I o tom byla řeč v Kvéru s Jakubem Starým.

„LUI je od začátku pro homosexuálního čtenáře, muže, ale paradoxně jsme zjistili, že nás nečtou pouze homosexuální muži, ale i heterosexuální muži. Jen to nikomu moc neříkají, ale rádi se v magazínu inspirují. Čtou nás ale i ženy,“ upřesňuje v úvodu Jakub Starý údaje týkající se čtenářů magazínu, který od konce března expanduje mimo internet i na novinové stánky. Není to ale poprvé. „Dřív jsme vycházeli v A5 formátu a myslím, že nám chyběla propracovanější koncepce. Během roční pauzy jsme si uvědomili chyby a rezervy. Rozhodli jsme se cílit na čtenáře třicet plus a tomu bude odpovídat i grafické zpracování a obsahová část. Magazín bude vycházet ve velkém formátu, třeba jako Forbes,“ dodává Jakub.

Redakce LUI si nechávala loni na podzim zpracovat výzkum týkající se životního stylu homosexuálních mužů a také výzkum, jehož cílem bylo zjistit, jaké jsou rozdíly v psychologickém profilu homosexuálních mužů a české populace. „Rozdíly najdeme v případě módy, přístupu k technologickým novinkám a cestování,“ vysvětluje v něčem asi nepříliš překvapivé výsledky Jakub. „Jako skupina se homosexuálové odlišovali ve třech faktorech. Byla to extraverze, kde byl percentil překvapivě poměrně vysoký, čekal bych, že gayové budou v komunikaci otevřenější, schopnější artikulovat své myšlenky a názory. Další odlišností byla otevřenost vůči zkušenosti, což může být podle hypotézy psychologa dáno prožitím coming outu. Poslední faktor, kde se gayové liší, je svědomitost. Což pravděpodobně souvisí s absencí rodiny, a tím pádem i snahou se realizovat v profesním životě, ambicích atd.“

A jak se Jakub dívá na utváření stereotypů o gayích či lesbách v české společnosti? „Myslím si, že za vznik stereotypů mohou gayové, kteří žijí skrytě, protože oni mohou za to, že stereotyp utváří ti, kteří jsou nejvíc vidět. To jsou často zženštilí gayové, kteří nedokážou, příp. nechtějí sami sebe potlačovat. Tak vzniká předsudek, že všichni gayové jsou růžoví atd. Pokud by ti, kteří tomuto předsudku neodpovídají, jednali otevřeněji, stávající image by naředili a vznikla by vyváženější představa o tom, jaký je homosexuální muž a jak může vypadat,“ uzavírá Jakub.

Jaké jsou jeho oblíbené gay magazíny v zahraničí? A co odhalila obsahová analýza časopisu LUI? Obstál by podle něj v českém prostoru i lesbický časopis? Poslechněte si celý Kvér.

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.