„Sem jsme chodili nakupovat květináče.“ Ostravská galerie Plato mění kontext bývalého hobbymarketu

17. duben 2018

Ostravská galerie Plato se přestěhovala do prostorů bývalého hobbymarketu v centru města. Bauhaus nedaleko ulice Stodolní byl už více než sedm let prázdný, automatické dveře se po dlouhé době rozpohybovaly v otevíracím týdnu s názvem 5000 m2 pro umění a v pátek 13. dubna mohli návštěvníci mimo jiné naslouchat přehlídce současné experimentální hudby, kterou připravil label Genot Centre společně s Radiem Wave. Půlhektarová plocha marketu se otevřela novému publiku.

Dočasnost a střídání kontextů má Plato ve svých základech. Galerie nejprve sídlila v industriální Dolní oblasti Vítkovic, kde obývala plynojem přestavěný pro potřeby instituce. Posléze na rok osídlila prostor bývalé prodejny textilu, teď je v bývalém hobbymarketu. Nomádství ale nekončí, současná podoba je také dočasná. Nejpozději do pěti let se galerie přesune do areálu památkově chráněných jatek z konce 19. století, který konečně projde rekonstrukcí. Snad už na delší dobu.

„Pracovala tady moje teta. Vždycky se mi vybaví sekce světel, kam jsem ráda utíkala, než si naši nakoupili kachličky,“ říká jedna z návštěvnic. Umělecká díla tu i proto pracují s pamětí. Nerovnosti v podlaze pokryla dvojice umělkyň Julia Gryboś a Barbora Zentková epoxidovými kalužemi, aby se vám vybavily regály s lepidlem, které tu kdysi stály. V rozlehlém prostoru jsou ještě vidět bývalé tapety nebo nápisy „Barvy laky“.

Ostravská galerie PLATO

Prostor byl prázdný dlouho, zabydlování proto dalo práci. Bylo třeba vybudovat místo pro vystavování, zázemí pro odpočinek, popíjení kafe, prostor pro přednášky a performance a sdílení a získávání informací. Kurátorský tým udělal z nevýhody výhodu a snaží se galerii vést progresivně – zařízení místností se také skládá z uměleckých děl, například v knihovně a čítárně s názvem Vzájemná šetření od vizuálního umělce Jan Šerýcha, ředitel Galerie Plato Marek Pokorný do ní zapůjčil výraznou část své soukromé sbírky. „Z 80 % zůstane v galerii, můj plán je, že si na konci odnesu 300 nejdůležitějších knih, se kterými chci strávit zbytek života.“

Nebojí se ředitel městské galerie Plato Marek Pokorný o svou úctyhodnou sbírku převážně filozofických knih? Co si myslí o současné elektronické hudbě a digitálním undergroundu? Jak znělo vystoupení kanadské hudebnice YlangYlang, která míchá pop s ambientem? Poslechněte si celou reportáž.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.