„Seš zátěž pro společnost, menťáku!“ Lidé s postižením jsou často oběťmi násilí. Jak z toho ven?

16. prosinec 2020

„Lidé jako ty nemají chodit bez vodítek,“ vyslechl si nedávno muž s lehkou mentální retardací, když čekal na vlak. Jeho případ není ojedinělý, jak ukazuje výzkum organizace In IUSTITIA. Více než polovina organizací, které pracují s lidmi s postižením, se v posledních třech letech setkala s násilím proti své cílové skupině.

Lidé s postižením jsou terčem útoků doma, v sociálních zařízeních i na ulici. Oběti podle studie nahlásí útoky jen v asi 7 procentech případů. „Policie o tom neví, což znamená, že s takovýmto typem kriminality nemá moc zkušenosti,“ popisuje jeden z autorů studie Václav Walach.

„Slepým místem policie je, že nedokáže adekvátně reagovat na potřeby lidí s postižením. Nejsou dostatečně bezbariérové vstupy, pro některé z obětí je složité s policií komunikovat nebo v ní nemají důvěru,“ doplňuje ho jeho kolega Benjamin Petruželka. „Výsledky nás překvapily, nečekali jsme to,“ shodují se výzkumníci, kteří budou ve studii pokračovat.

Václav Walach a Benjamin Petruželka z organizace In IUSTITIA

Hana Grygarová, sympatická tranceová DJka z Brna, žije se svalovou dystrofií na vozíku. Kromě osobní zkušenosti se aktivistka a studentka psychologie násilím na lidech s postižením dlouhodobě zabývá. K násilí podle ní často dochází v místě, které by mělo být nejbezpečnější – doma.

„Lidé s postižením, a zvlášť ženy, jsou vystaveny většímu riziku domácího násilí. Máme institut vykázání násilníka, tady je ale velmi často násilníkem pečující osoba. To násilí může tedy vypadat i tak, že pokud si budete stěžovat, tak vám nikdo nepomůže na záchod,“ popisuje.

Problém je to ale ještě mnohem komplexnější. Lidé s postižením jsou často oběťmi sexuálního násilí. Jak k němu dochází? A jak z toho ven? Poslechněte si celý příspěvek o nepopulárním a neprobádaném tématu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.