Sexuální asistentky pro lidi s hendikepem: Práce, která se musí dělat s respektem

22. srpen 2016
Přes čáru

Kuplířství je v Česku nelegální. Sexuální služby lze nabízet, ale ne zprostředkovat. Toho využila nezisková organizace Rozkoš bez rizika a vyškolila prvních pět asistentek pro lidi s hendikepem. Nedávno dostaly certifikát, své služby začnou poskytovat v lednu. V Česku se právo lidí s hendikepem na sex prosazuje pomalu, například tu na rozdíl od německého Hamburku nejsou bezbariérové veřejné domy.

Tamní vykřičený dům je bezbariérový mimo jiné kvůli Alexovi, který má svalovou dystrofii. Mezi pracovníky hamburského bezbariérového veřejného domu jsou speciálně proškolení prostituti a prostitutky právě pro lidi s hendikepem. Jedna z čerstvých sexuálních asistentek, které můžeme říkat třeba Katka, vysvětluje, že nechce být považovaná za prostitutku pro postižené: „Být sexuální asistentkou pro lidi s hendikepem je mnohem osobnější.“

„Sexuální asistenci vnímám v širším smyslu, než je poskytování sexuálních služeb za úplatu. Často nejde jen o sexuální aktivitu, ale o rozvoj sexuality, o pomoc lidem s intimitou, s dotyky. Je tam přesah, sexuální asistentka se musí vzdělávat, má mnohem širší záběr než žena pracující v sexbyznysu,“ vysvětluje Lucie Šídová z Rozkoše bez rizika.

Intimní asistenti už v českých ústavech pracují

Česká ústavní péče pro lidi s hendikepem zná služby intimních asistentů. Ti pomáhají v několika institucích klientům se zvládáním sexuality, ovšem bez jakéhokoliv osobního zapojení.

03517276.jpeg

Vysvětlují hendikepovaným, jak s vlastní sexualitou naložit, poskytují jim jakousi sexuální výchovu. Mají k tomu řadu názorných pomůcek. Jedná se o čistě teoretickou službu, kdy nedochází k žádnému fyzickému kontaktu. Intimní asistenci poskytuje většinou jeden ze zaměstnanců ústavu, který prošel příslušným školením.

Co znamená „rande“?

Sexuální asistence má podobně jako ta intimní svá pravidla. Musí to být služba poskytovaná externě, za takových podmínek a na takovém místě, aby to oběma stranám vyhovovalo. „Důležitá je první schůzka, kde se klient a asistent domluví, jak bude sexuální asistence probíhat, co se nabízí a jaké jsou požadavky. Musí se shodnout. Tomu se někdy říká rande,“ říká Lucie Šídová. Hlavně záleží na komunikaci, shodují se Lucie s Katkou.

Spolu s ostatními asistentkami začne Katka pracovat od ledna za 1200 korun na hodinu. Sexuální asistence funguje také ve Švýcarsku, Německu, Dánsku, Belgii, Francii, Rakousku a Nizozemsku. Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.