Seznamování se na pískovištích je pro většinu matek noční můra, říkají autorky aplikace Mamio

30. srpen 2023

„České prostředí diskusních fór a poraden pro matky je zastaralé, chybí verze pro mobilní telefony a hlavně je často toxické a plné odsouzení,“ popisují spoluautorky seznamovací aplikace Mamio Laureen Höllge a Johana Šperlová. Mamio seznamuje ženy na základě stáří jejich dětí, místa bydliště nebo stylu výchovy.

„Často dostáváme otázku, k čemu taková aplikace vůbec je, proč se prostě ženy nezačnou spolu na pískovišti bavit,“ říká Höllge. My z našeho rozsáhlého průzkumu víme, že těch důvodů je spousta a že zapříst hovor s úplně cizím člověkem, se kterým mě pojí jen to, že má taky dítě, je pro spoustu matek noční můra. Ženy se chtějí seznámit s někým, kdo má podobný názor na výchovu nebo s kým mají společné nějaké koníčky. Jen to, že máte dítě, k přátelství nestačí,“ dodává.

„V aplikaci čeká na ženy kromě možnosti najít si kamarádku taky otázka dne. Někdy se snažíme to odlehčit a pobavit, někdy otázkou dne jdeme na hranu, dotýkáme se nějakého tabu. Například toho, jaký vztah má daná žena po porodu se svou matkou,“ doplňuje Šperlová. „Ženy nejenže sdílejí svůj názor, ale můžou si přečíst i to, jak to mají ostatní.“

Koho české ženy, které mají děti, hledají a jaká témata řeší? Poslechněte si rozhovor s autorkami aplikace Mamio.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.