Říkali jsme si, že jsme asi něco zanedbali, vypráví Andrea a Michal Jodasovi o synově dysfázii

23. říjen 2024

„Zpětně vidíme, že kdybychom věděli, že taková diagnóza existuje, dokázali bychom si něčeho všimnout už dřív. Syn se vyvíjel normálně, říkal máma, táta. A pak se kolem 18. měsíce vývoj zastavil. Často jsme slýchali, že je to kluk, že to dožene. Říkali jsme si, že jsme něco zanedbali, že děláme pro syna málo,“ vzpomínají Jodasovi na počátky synovy diagnózy, která postihuje řeč i schopnost řeči porozumět.

„Spojení slov vývojová dysfázie se u syna poprvé objevilo ve zprávě od klinické psycholožky. Vůbec jsem nevěděla, o co jde, a začala jsem pátrat na internetu,“ vzpomíná Andrea Jodasová. „Našla jsem facebookovou skupinu rodičů dětí s touto diagnózou a tam byl pro mě poklad všech pokladů. Poprvé jsem dostala odpovědi na spoustu otázek, které jsem měla,“ popsala také. Andrea se později stala správkyní této skupiny a společně s manželem taky založila informační platformu Dysfázka.

„Trvalo to dva roky, než se nám podařilo se se synem domluvit. Velký zlom u nás byl obrázkový systém komunikace, kterou nám poradil psycholog,“ vzpomíná Michal na zásadní pomůcku a obrat v rodinné komunikaci. „Vytiskli jsme obrázky, nafotili stovky fotek – schody, postel, náš dům, auto a lidi, které potkáváme. A najednou bylo vidět, že syn chápe, co se děje, proč jdeme do auta a co bude následovat. Moc to pomohlo rodinné pohodě, syn byl z toho, že nám nerozumí, frustrovaný a dny byly plné pláče a vzteku. Dnes už fotky používáme jen na ty složitější věci,“ dodává Michal. 

Jak vypadá běžný den kloučka s vývojovou dysfázií? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.