Frekvence, erekce, orgasmus. Jaká je dobrá komunikace o milostném životě a jak na ni?

23. říjen 2024

Není neobvyklé, že se lidé stydí o sexu mluvit. Často nás to doma ani ve školách neučili a jedná se o citlivá a intimní témata, která nás činí zranitelnými. I vztahy, ve kterých je komunikace dobrá, občas narazí na téma, které se jim těžko překonává. V Moderní lásce na téma komunikace a sex odpovídala sexkoučka Gaia Poupětová.

Petr: Občas si v rámci seznamování lidi sdělují počet předchozích sexuálních partnerů, tzv. body count. Může z toho vzejít něco užitečného?

První věc, která mě k tomu napadá, že je to hodně ovlivněné mě rodinou. Třeba u nás se říká: o tomhle vůbec nesmíš mluvit, to vůbec neříkej. Je v tom stud. Druhá věc, která mě k tomu taky napadá. Přijde mi, že lidi, kteří o sexu jsou schopni mluvit otevřeně, tak lépe mluví i o finančních věcech ve vztahu. Já si myslím, že má smysl o tom mluvit v momentě, kdy to je pro učení, pochopení potřeb, pro zlepšení věcí. Pro zjištění, jestli budu zapadat do spektra potřeb a preferencí protějšku, jestli s tím vztah půjde vyrobit.

Čtěte také

Počet masa nedefinuje míru kompetence. Když dělám jednu a tu samou věc s hromadou lidí a o moc víc už jsem se nenaučila, tak to můžou být tisícovky a stejně budu tupá bulva i po těch tisícovkách sexuálních zkušeností. Jenom budu ujištěna v tom, že to dělám perfektně. Myslím si, že jde o hloubku zkušenosti. To člověk bez rozhovorů o předchozích partnerech nezjistí, co se dělo, co se nedělo, co nebylo úplně dobře, co by mělo být líp? Co třeba vedlo k rozchodu mezi partnery stran sexuality? Protože momenty před rozchodem, co se dělo sexuálně ve vztazích před rozchodem, je mnohem důležitější. Upřímně, více než biochemie na začátku vztahu.

Markéta: Častým tématem, se kterým se u nás v terapiích setkáváme, je problém s erekcí. I u mladých mužů. Jak kolem tohoto tématu komunikovat, když se mi to stane jako muži? Nebo naopak, když jsem partner nebo partnerka a ten protějšek s tím má problém?

To je zase věc studu a výkonnostního sexu. Pokud vnímáme sexualitu hodně výkonnostně a znamená to, že musím podat perfektní výkon. Předpokládám, že se ode mě očekává, že podám perfektní výkon a v momentě, kdy selžu, tak se příště bojím. Nedá se to zvládnout jinak, než že se člověk naučí nové kompetence, aby stres přestal působit. Z tohoto pohledu myslím, že pokud se vytvoří díky tomuto lepší učební okno pro získávání nových dovedností, tak za mě je to naprosto super. Někdy to ale bez léků nejde.

Čtěte také

To se týká třeba i situací, kdy se lidé seznamují, kdy znejistí, jak komunikovat. Je potřeba komunikovat autenticky. Hele, já se potřebuju teď trošku soustředit na sebe. Potřebovala bych od tebe pomoct. Říci si o podporu, nepokoušet se za každou cenu to zvládnout sám. Ženy mohou říct fajn, hele, to se stane, to je v pohodě. Blbý je, pokud se to opakuje.

Na naší ženské straně se objevuje pocit, že partnera nevzrušuje, nepřitahuje. Protože je takové výborná věta, která si ho nepostaví, ta si ho nezaslouží, že jo? To tam někde pořád máme vypálený tyhle výborný věty, holky. Ne? Prosím vás, absence erekce s váma nemusí souviset.

Petr: Jak často je sex a s ním spojené problémy příčinou rozchodu? A jsou i v sexualitě problémy, které nelze vyřešit?

Určitě jsou. Když jsem se dívala naposledy na nějaké studie a statistiky, tak míra rozvodovosti padesát procent, plus mínus. Většinou se faktory kombinují. Jako druhý nejčastější uváděný faktor pro rozchod byla právě intimita, sexualita. Samozřejmě to už může být ve fázi, kdy jeden z těch partnerů si třeba našel někoho jiného. A teď buďto lidi upgradují vztah na verzi 2.0 a nějak s tím pracují, nějak to zpracovávají. Zahojí, opustí, nechají si monogamii, anebo jsou konsensuálně nemonogamní. Já říkám, pokud je neshoda v hodnotách, tak mně to funguje tak, že mi to láme vaz a nemůžu v tom fungovat. Většina lidí se cítí extrémně nekomfortní ve vztazích, které jsou mimo jejich hodnoty. Stejně s tím nejde dlouhodobě nic dělat.

Markéta: Jak se podle tebe pozná, že partneři spolu dobře komunikují o svém sexuálním životě?

Čtěte také

Primárně mě napadlo, zpočátku se zaměřit na to, jak se pozná, že spolu nekomunikují dobře. Protože existují typické příznaky. My s komunikací žádný problém nemáme, komunikujeme úplně o všem. V momentě, kdy se tito lidé začnou o komunikaci učit, přicházejí s konkrétními příklady. Začnou kreslit jasnější obraz komunikace o sexualitě, potřeb nebo fantazií. Je to jasnější, kde se komunikace drží a okolo čeho. Velká část párů samozřejmě říká: My komunikujeme o všem, jen o sexu nám to nejde. Je důležité se podívat na to, jakým způsobem vůbec vedou běžnou komunikaci.

Možná je to často o tom, že neumějí řešit spory, neshody. Že se přes konflikt nechtějí dostat způsobem, který by jednoho z nich zranil nebo mu ublížil. Nebo by došlo k nějakému emočnímu přetlaku a to jim brání. Když to shrnu na jednu hromadu, i lidé, kteří dobře komunikují o sexu a o věcech kolem sexu, mají v komunikaci o sexu problémy. Jenom je mají často specifické a prostě je zpracovávají. Během života to není tak, že jednou dokonalí v komunikaci, navždy dokonalí. Kéž by to tak bylo. Nejčastěji pracuji s lidmi, kteří jsou na počátku vztahu.

Poslechněte si celý rozhovor o dobré komunikaci a sexualitě.

autoři: Markéta Šetinová , Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.