Shattered Space pro Starfield z něj pořád nedělá dobré sci-fi RPG. Dobývání vesmíru umí jiné hry líp

18. říjen 2024

Loňské sci-fi RPG Starfield nedávno obdrželo příběhové rozšíření Shattered Space, které slibuje hororovější zážitek na jediné planetě obývané civilizací, která se straní všech ostatních. Jardovy dojmy se ale s oficiálním popiskem poněkud rozcházejí, a tak si s Lukášem a Šárkou posvítili na hry, které zvládají lépe jak vesmírnou odyseu, tak hororové zážitky v jinak nestrašidelných hrách.

Ačkoliv Starfieldu kvůli věhlasu studia Bethesda s datem vydání ustoupila všeobecně uznávaná nejlepší hra loňského roku Baldur’s Gate 3, obrovským očekáváním se mu nepodařilo tak úplně dostát. A ani rozšíření Shattered Space na tom nic nemění, ačkoliv se vývojáři tentokrát chlubí tím, že se hororový datadisk odehrává na jediné, ručně vytvořené planetě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ oproti stovkám planet v základní hře, které z velké části vznikly s asistencí procedurálního generování obsahu. Jenže příběhová složka ve Starfieldu podle Jardy a Lukáše tvoří tu zdaleka nejméně zajímavou část a ve Shattered Space se narativ poněkud neúspěšně snaží hrát první housle, což se projevuje zejména spoustou donekonečna zahušťované vypravěčské omáčky.

A protože Starfield vesmírné dobyvatele a dobyvatelky příliš uspokojit nezvládl, pustil se Lukáš v uplynulých týdnech raději do No Man’s Sky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obdobně ambiciózní hry, která v roce 2016 nezvládla naplnit vytyčené cíle. Během osmi let se ale nakonec dočkala prakticky veškerého naslibovaného obsahu i spousty dalšího navíc a v herním průmyslu se stala jedním ze vzácných příběhů o vykoupení. Sci-fi RPG od Bethesdy ale podobný osud spíše nečeká.

Co nepravděpodobného má společného Starfield a Outer Wilds? Jak se Starfieldu daří budovat atmosféru vesmírného hororu? Poslechněte si celý díl Questu o Shattered Space a dalších sci-fi RPG.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.