Skepse vůči civilizaci i posedlost Baracka Obamy. Barbar Conan je neopominutelná ikona popkultury

12. červenec 2021

Barbar Conan není jen film s Arnoldem Schwarzeneggerem – i když ten prý vystihuje ducha původních conanovských povídek Roberta E. Howarda poměrně přesně. O nových překladech původních povídek, o českých pokusech navázat na Howardovy příběhy i o tom, že Conan je velkou posedlostí Baracka Obamy, jsme si povídali s literárním publicistou Borisem Hokrem a s překladatelem Romanem Tilcerem.

„Film Barbar Conan i původní povídky nejsou právě vstřícné vůči civilizaci, ale oslavují divošský stav mysli a kult těla,“ charakterizuje conanovské příběhy Boris. „Howard je pojímal prostě jako historky dobrodruha, který rozpráví někde u ohně. Teprve později se z toho stala soudržná sága,“ doplňuje Roman.

Po Howardově smrti se z Conana stala popkulturní ikona. „Mně se z novějších věcí moc líbí francouzské komiksové adaptace, které jsou hodně podle původních Howardových povídek,“ říká Roman. „V devadesátkách bylo zvykem mezi českými autory fantasy, že si napsali aspoň jeden conanovský román. Baví mě ale kniha Jiřího Procházky Ken Wood, kterou autor napsal jen na základě jedné přednášky o Conanovi, aniž by četl jakýkoli conanovský příběh,“ doplňuje Boris.

Je Conan jen úniková zábava pro chlapy? Mohl by se conanovským hrdinou stát i Barack Obama? A jak je to s šílenými božstvy, která mají jména členů Beatles? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.