Komiksová fantasy v českých knihkupectvích: Conan, Thorgal a Prsten Nibelungův

3. duben 2019

V posledních měsících se na českých knižních pultech objevilo nemalé množství komiksů žánru klasické hrdinské fantasy. Do přepracovávání povídek Roberta E. Howarda o barbaru Conanovi se pustila špička současné francouzské scény i americké vydavatelství Dark Horse. Americký klasik P. Craig Russell zase přetvořil do hávu dobrodružné fantastiky operní cyklus Richarda Wagnera o Nibelunzích. A vrátil se i jeden z nejdůležitějších původních komiksových reků Evropy Thorgal.

Kromě trojice komiksů vycházejících z nordických legend, kterým se Ektoplasma už věnovala, se v posledních měsících milovníci obrázkové fantasy mohli těšit ještě několika dalšími tituly, které také stojí za zmínku v našem pořadu.

Conan podle Američanů a podle Francouzů

Barbar Conan je bez debat nejproslulejším hrdinou žánru sword and sorcery a jeho komiksových inkarnací také není málo. Čeští čtenáři mají nyní čerstvě příležitost porovnat jednu evropskou a jednu americkou. Nakladatelství Comics Centrum začalo vydávat conanovskou sérii amerického vydavatelství Dark Horse. Padesát sešitů, které původně vycházely v minulém desetiletí, už jednou vyšlo v limitované edici zvané Kolosální Conan. Letos se série dostane i k širšímu okruhu čtenářů v sedmi albech, z nichž první dvě vyšla koncem února. Zatím se na pultech objevil nultý díl s podtitulem Zrozen na bitevním poli, kde jsou příběhy z Conanova dětství vyvedené v divošsky skicovité kresbě Grega Ruthe, a první svazek Dcera pána mrazu, jehož výtvarník Cary Nord vděčí za hodně robustnímu stylu klasika fantasy malby Franka Frazetty.

Conan z Cimmerie Svazek I.

Nakladatelství Argo zatím paralelně rozjelo vydávání nové conanovské řady, která pochází z Francie. Jde o projekt dvanácti alb, z nichž každé adaptuje jednu Howardovu povídku a každé z nich také vytvořili jiní autoři. V prvním souborném českém svazku najdeme tři komiksy podle povídek Černý kolos, Královna černého pobřeží a Za Černou řekou. Ve všech případech jde o víceméně hodně přesné přepisy Howardových textů, které často slovo od slova citují slavné pasáže opěvující nezkrotnost a vitalismus barbarského hrdiny. Jak se na francouzský komiks sluší, je to také velkoformátová publikace, ve které se výtvarníci mohou realizovat na mnohem rozsáhlejší ploše. Conan ve francouzském podání je tak především uhrančivá přehlídka špičkové komiksové kresby, kterou je radost si prohlížet. Chystaná kompletní dvanáctka conanovských alb tak bude sloužit hlavně jako poučné portfolio současných komiksových výtvarníků z tohoto regionu.

Nibelungové v panelech a bublinách

Americký scenárista a kreslíř P. Craig Russell na sebe vzal titánský úkol převést do panelů a bublin obsáhlý operní projekt Richarda Wagnera Prsten Nibelungův. Ze čtyř oper, které dohromady trvají zhruba 14 hodin, udělal vyprávění vměstnané do 14 sešitů a zhruba 450 stran. A ukázal, že příběh o tahanicích mocných bohů o prsten přinášející vládu nad světem se skvěle hodí jako základ pro monumentální dobrodružný komiks. Možná až na incestní motivy, které se v něm objevují.

Prsten Nibelungův

Russell je odchovanec studia Marvel jeho klasické éry v 70. letech, kdy jeho výtvarný tón udávali Jack Kirby a Steve Ditko. Vliv klasického sedmdesátkového Marvelu je patrný jak na Russellově kresbě, tak na rozvržení stránek a způsobu vyprávění, i když Prsten Nibelungův vytvářel pro nakladatelství Dark Horse. K téhle poloze, která si libuje v monumentálních výjevech, hrdinech větších než život (s problémy, které jsou také větší než život) a rychle odbíhajícím tempu, se Wagnerova velkolepá mytologická fantazie skvěle hodí. Russellův Prsten Nibelungův je obsáhlý, svým způsobem superhrdinský epos zasazený do světa, kde by se jistě líbilo marvelovskému Thorovi.

Viking Thorgal: legenda belgického fantasy komiksu připomíná impresionistické obrazy

Z knihy Thorgal: Dítě z hvězd

První sešit příběhů vikingského hrdiny Thorgala vyšel v češtině už v roce 1990. V albu Dítě z hvězd mohli tehdejší čtenáři, včetně tehdy sedmiletého autora tohoto článku, obdivovat tři výtvarně skvěle vyvedené komiksové povídky. 

Thorgal pirátem

Jeden z nejslavnějších evropských fantasy komiksů Thorgal také pokračuje ve své komplikované publikační historii u nás. Seriál o vikingském válečníkovi s mimozemským rodokmenem tentokrát vyšel jako obsáhlá kniha s názvem Neviditelná pevnost, v níž najdete celkem pět alb najednou. Jejich pořadovými čísly 19–23 se nenechte odlákat – můžete si je klidně přečíst i bez znalosti předchozího děje. Scenárista Jean Van Hamme a kreslíř Grzegorz Rosiński opět dovedně míchají hrdinskou fantasy s tragickým vyprávěním plným božských úradků a science fiction. V příběhu, kde Thorgal vymaže své jméno z kamene osudů řízených bohy, se potkává mytologie s akčním vyprávěním o pirátech a cestování v čase pomocí vyspělých technologií.

Více o kolosálním Conanovi, komiksovém Wagnerovi a pirátském Thorgalovi si poslechněte v novém díle pořadu Ektoplasma.

Spustit audio