Smutek je daň, kterou stojí za to platit. Je to zpráva o tom, že nám na věcech záleží, říká psycholog

12. listopad 2021

Zatímco být šťastný a radostný je trendy, o smutku se tak často nemluví. Někdy se může smutek mísit s úlevou a někdy nás dovede i k radosti. Každý potřebuje pro smutek a truchlení jinak dlouhý čas.

Ačkoliv jsou smrt, truchlení a smutek běžnými tématy, s nimiž se Martin Loučka, ředitel Centra paliativní péče, při své práci setkává, obor paliativní medicíny nepovažuje za primárně smutný. Konfrontace s konečností života a uvědomění si smrti podle něj může vést i k radosti.

Čtěte také

Každý si smutek prožívá po svém, ideální způsob prožívání ani třeba délka truchlení není daná. „Zármutek nemá žádná pravidla, možné je téměř vše,“ připouští Martin Loučka situace, kdy smutek neprožíváme, ačkoliv tomu okolnosti našeho života nahrávají a jiní lidé by v takových chvílích smutní nepochybně byli.

Negativní pocity prožíváme i proto, že investujeme do věcí a do vztahů, o které můžeme přijít. „Pokud bych se chtěl smutku vyhýbat, asi by mi nesmělo na něčem záležet, což ale také není cesta. Smutek je daň, kterou stojí za to platit. Je to zpráva o tom, že nám na věcech záleží,“ dodává Loučka.

Proč je jednodušší projevit vztek místo smutku? Kde je hranice mezi smutkem a depresí? A kdy bychom měli vyhledat odbornou pomoc, protože je smutku už příliš? Poslechněte si Diagnózu F s psychologem Martinem Loučkou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.