Sněhové vločky, nevděčníci a fňukny. Jsou mladí lidé méně odolní než předchozí generace?

4. říjen 2022

„Záleží, co si představíme pod odolností. Vydržet více útlaku, neštěstí, nesvobody?“ ptá se v Balancu psycholog a psychoterapeut Daniel Wagner. Možná jste také zaznamenali články a diskuze na sociálních sítích o generačních střetech. Mladí si prý stěžují, řeší hlouposti, neumí šetřit, nechtějí pracovat a jen si užívají. Od nich zase slyšíme, že starší generace vydrancovala planetu, není tolerantní, nechce se měnit a jen si stýská po starých dobrých časech, které nikdy nebyly.

Jsou mladší lidé dnes méně odolní a má generační srovnání smysl? „Když porovnávám generace ze své praxe, tak mladší se rychleji ozvou, když mají problém.“ Neznamená to jen, že rychleji přijdou do terapie. Ale také, že umí říci, co se jim nelíbí, kde vidí problém. Podle odborníka jsou méně odolní, pokud bychom si odolnost definovali jako schopnost více vydržet a urvat. Ale tím, že na problémy upozorňují a řeší je včas, budují dlouhodobou odolnost. Umí nedostatky pojmenovávat brzo, přesněji a tím přispívají k jejich řešení.

Daniel Wagner

O Danielu Wagnerovi

Daniel Wagner je ředitel a zakladatel Terapeutického přístavu, psycholog a psychoterapeut vycvičený v rogeriánském přístupu a terapeut v terapeutické komunitě Kaleidoskop. Vystudoval Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy.

„Mladé generace více a více objevují emoční svět a učí se s ním pracovat.“ To může být pro jejich rodiče nebo prarodiče obtížné. Psychologie a psychoterapie pro ně nebyla tolik dostupná. Svět duševního zdraví jim může přijít divný, vzdálený a zbytečný. Možná je jim také líto, že sami dříve neměli takové možnosti.

Je obtížné srovnávat životy generačně, protože se zásadně změnily podmínky, ve kterých žijeme. Dříve nebylo tak obtížné získat vlastní bydlení, které je pro mnoho mladých lidí nedostupné. „Ptám se, jestli hodnoty a komodity, které získávají mladí, nejsou důležitější než bezpečnost minulých generací,“ uzavírá Daniel Wagner.

Poslechněte si celý rozhovor o odolnosti generací a jejich sporech.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.