Sperm Festival nabídne elektronické oplodňováky krále nerdů

15. duben 2010

Po roční pauze se na mapu tuzemských alternativních akcí vrací svátek aktuálního umění, hudby a vizuální kultury Sperm Festival. Od pátku 23. dubna do neděle 25. dubna 2010 nabídnou prostory smíchovské MeetFactory několik desítek pozoruhodných hudebních vystoupení, audioviuzálních představení, projekcí a workshopů.

Mezi headlinery se letos objeví několik jmen, která už z tuzemských pódií známe, což jim ale neubírá na poutavosti. Hip hop a indie-rock kombinující americká kapela Why? i brooklynské experimentální duo High Places patří k těm formacím, jejichž koncerty si stojí za to zopakovat. Návštěvníci Spermu 2010 se dále mohou těšit na britského dubstepového a IDM vizionáře jménem Boxcutter nebo německého producenta a DJ Pantha du Prince, jehož minimalismem inspirované techno a house si získalo (i díky poslední desce Black Noise) spoustu zastánců z řad mezinárodní kritiky.

V podobných stylových mantinelech se bude pohybovat i jeden z nejlepších současných berlínských beatmakerů Robert Koch nebo rodilý Chilan Cristian Vogel, jenž se představí ve společném audiovizuálním setu s Janem Šrámkem (aka VJ Kolouch). Z českých interpretů se sluší upozornit alespoň na produkci agilního labelu Owntempo či na trojici Vladimír 518, Ondřej Anděra a David Vrbík a jejich projekt SPAM - Karel Gott Prager, který je věnován právě nestorovi české architektury. V sekci věnované zejména vizuálním vněmům pak návštěvníky čeká ve spolupráci Biem Oko například projekce dokumentu All Tomorrow Parties o stejnojmenném nezávislém festivalu nebo výběr hudebních filmů francouzského tvůrce Vincenta Moona.

Hlavním tahákem letošního ročníku ale zůstává nekonvenční hvězda současného elektronického undergroundu, baltimorský zpěvák, skladatel a nekorunovaný král nerdů Dan Deacon. Otylý performer v teplácích, infantilním tričku a monstrózními brýlemi loni znamenitě navázal na svůj debut Spiderman of the Rings ambiciózním opusem Bromst: bude zajímavé sledovat, jaký kabát dostanou skladby z této desky v sólovém podání, bez baterie hostujících perkusistů.

00638839.jpeg

Image bezdomovce a jakési dobrovolné outsiderství se u Deacona výtečně pojí s jeho přirozenou schopností smýkat publikem – ať už v rovině emocí vyvolávaných euforickou hudbou nebo při rozverných deklamacích zkušeného spíkra. Před dvěma lety rozložil pod pódiem své chuchvalce kabelů, iPodů a efektů, vztyčil zeleně problikávající lebku a kolem své osoby těsně srocené auditorium vystavil neobvyklé one man show: snad se i letos můžeme těšit na excentrickou párty, která připomíná cosi mezi novodobým tanečním rituálem a silvestrovským vydáním Studia Kamarád.

Sperm Festival se už letos blýskl sympatickou akcí: namísto tradičních letáků se rozhodl oslovit potenciální návštěvníky neobvyklým propagačním formátem – vinylovou deskou. V několika vlnách bylo po Praze distribuováno do kaváren, obchodů, barů i přímo do ulic přes tři tisíce vinylových desek s logem Spermu. Doufejme, že koncerty letošního Sperm Festivalu budou stejně invenční jako tento pokus oživit netradičním formátem město a naznačit přesah festivalu do městské kultury.

02022104.jpeg

Sledujte vysílání Radia Wave, dozvíte se víc jak o festivalu, tak o interpretech na něm vystupujících. Program najdete na stránkách Spermu.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.