Spisovatel Carlos Castaneda byl génius, ne vždy pozitivní, říká religionistka Kostićová

16. říjen 2023

Také jste se v některé etapě svého života setkali s fenoménem Castaneda? Mladý antropolog se v 60. letech minulého století vypraví zkoumat kmen Yaqui. Místo suchopárných poznámek z pozorování jsou jeho knihy plné fascinujících příběhů o setkání s čarodějem Donem Juanem, který jej přijme za učedníka. Uchvacující příběh má jeden háček. Zřejmě se takto nikdy neodehrál. Přesto má svou sílu. Historii této mystifikace přišla do Hergot!u přiblížit religionistka Zuzana Kostićová.

Zuzana Kostićová

„Ten člověk byl, nebála bych se říct, génius. Tím nechci říct, že to byl za všech okolností jenom pozitivní génius. Měl neuvěřitelný dar psát. Byl nesmírně inteligentní a vzdělaný a v těch knihách je to vidět,“ říká Kostićová a dodává: „Přestože člověk zná celé to pozadí, tak jsou v nich věci nesmírně inspirující, které se dotýkají existenciálních otázek každého z nás.“ V Česku zasáhly třeba filozofa Zdeňka Neubauera, který byl blízky Václavu Havlovi.

Zajímá vás, co vyvrátilo Castanedovu verzi o autenticitě jeho příběhů? Jak se stal z Castanedy duchovní vůdce? V čem může spočívat hloubka jeho knih, i když nejsou historicky pravdivé? Kde se v jeho tvorbě naopak nachází stín? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.