„Společnost se polarizuje i v oblasti výživy,“ říkají nutriční terapeuti o aktuálních doporučeních v jídle

18. listopad 2019
Ve vlastní šťávě

Jak si vybírat informace o výživě? Dá se kombinovat rostlinná a nízkosacharidová strava a jak si rozumí veganství a kulturistika? Poslechněte si rozhovor s Miloslavem Šindelářem a Lukášem Roubíkem z Institutu moderní výživy, kteří se věnují nutriční osvětě nejen ve sportovní sféře a demytizaci různých legend, které kolem jídla panují.

„Když chce někdo držet redukční dietu, často jsme kvůli marketingu svědky toho, že si dotyčný rovnou kupuje i nějaký spalovač tuku a přikládá tomu velký důraz. Ovšem při špatném jídelníčku tohle nezmění vůbec nic. Podobně je to i s posilováním – pokud člověk začne posilovat, a nezmění jídelníček a jen si koupí nějaký preparát, pak neříkám, že jsou to vyhozené peníze, ale efekt je minimální.“

Podle Šindeláře a Roubíka stále kolem výživy panuje spousta zbytečných dezinformací, které v lepším případě matou, v horším mohou dokonce mladým sportovcům uškodit. „Píšou nám dokonce i mladí hokejisté nebo atleti s dotazy, jestli je v pořádku dát si před nebo po tréninku kus ovoce, jako je banán nebo jablíčko. Protože přece obsahují jednoduché cukry a jednoduchý cukr je automaticky špatně.“

Čtěte také

Během posledních několika let došlo ve výživových doporučeních k velkým změnám – ještě před několika lety výživová pyramida stála hlavně na sacharidech a vespod se skvěly celozrnné obiloviny, rýže a těstoviny. Dnes se situace obrací do opačného extrému, kdy jsou stále populárnější diety bohaté na velké množství tuků, masa a s minimálním obsahem cukrů.

„Velká část populace se stravuje opravdu nezřízeně, průmyslovými potravinami, fastfoody, slazené nápoje a podobně. Druhá část populace řeší všechno do posledního gramu a pak se bojí si na své vlastní narozeninové oslavě dát dort, protože obsahuje bílý cukr a dostanou z něj cukrovku. Oba tyhle extrémy jsou strašně špatně.“

Čtěte také

Šindelář a Roubík jsou dva výživoví odborníci, kteří spolu založili projekt Institutu moderní výživy s cílem vzdělávat veřejnost na základě vědecky ověřených informací a bojovat proti pochybným tvrzením i produktům týkajícím se jídla. Někdy jde o vysvětlování poměrně zábavných trendů, jako „detoxikační“ pití celerových šťáv, jindy se věnují náročnějším tématům.

„Teď jsme řešili aféru s hubnoucí kávou, kdy jsme odhalili produkt, který obsahuje hned dvě nebezpečné látky. Jedna látka je ze skupiny amfetaminů, po kterém můžete mít pozitivní drogový test. Pak je tam ještě druhá látka, ze které pro změnu můžete mít pozitivní dopingový test, což je celkem velké riziko pro sportovce. Taková káva se prodává přes sociální sítě a různé skupiny a před tím bychom chtěli varovat,“ říká Miloslav Šindelář.

Jak si vybrat výživového poradce? Čemu věřit a jak třídit informace o jídle? Jak moc si dopřávají samotní zakladatelé projektu cukr? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.