Spolupráce UMPRUM, Viktoria Yash, Lukáš Spilka, Kristýna Nováková, Věra Čáslavská

18. srpen 2013

Baťa, Intel, Swarowski, to jsou firmy, se kterými měli v poslední době příležitost pracovat studenti Liběny Rochové na UMPRUM. Ema Janáčková shrnuje výsledky, pozitiva a negativa jednotlivých projektů. Přibližujeme aktuální práci tří studujících designérů, kteří se budou prezentovat v rámci podzimních fashion weeků v Praze: kolekci Animal vs. Minimal Lukáše Spilky, pánskou linii Reprezentace muže Viktorie Yash a sportovní dívčí řadu Speed Up Kristýny Novákové. Na závěr pro vás máme rozhovor s Věrou Čáslavskou o jejích olympijských dresech, drdolech a svatebních šatech.

Studentské projekty pro komerční značky
Propojení talentovaných studujících designérů s průmyslem může být oboustranně výhodné. V médiích se o něm čas od času dozvídáme v souvislosti s pražskou UMPRUM, v módním kontextu nejčastěji s Ateliérem designu oděvu a obuvi Liběny Rochové. V poslední době získali její studenti zkušenosti ze tří komerčních projektů, které na první pohled vypadají nesmírně atraktivně. Zblízka už tak dokonalé nejsou. Ema Janáčková probrala plusy a minusy tří spoluprací z poslední doby: se značkou Baťa, firmou Intel a s klenotnictvím Swarovski. V reportu mimo jiné uslyšíte Antonína Šimona, Liběnu Rochovou a zástupce firmy Baťa. Fotogalerie k tématu je na fb Modeschau.

Viktoria Yash: Prezentace muže / reprezentace muže
O navrhování pro krasobruslaře a nové mužné pánské kolekci jsme natáčeli s Viktorií Yash. S rodačkou z ukrajinského Lvova jsme se jako obvykle setkali v obchodě a zakázkovém krejčovství Heller, kde pracuje. Hlavním tématem rozhovoru byla nejnovější linie Prezentace muže / reprezentace muže (fotogalerie zde). Vznikla v letním semestru 4. ročníku v Ateliéru módní tvorby UMPRUM pod vedením Pavla Ivančice. Viktorie se v minulosti inspirovala mimo jiné architekturou Franka Gehryho a před třemi lety zpracovala pánskou kolekci založenou na odívání mužů ve východním bloku v 80. letech. Rozhovor o této práci si můžete poslechnout tady. Pak následovala práce na dámských oděvech s tisky dřeva, které měly evokovat atmosféru klidu, strohosti a vyrovnanosti. Aktuální řada Prezentace muže / reprezentace muže se soustředí na razanci a sebevědomí. Vychází ze základních znaků pánského šatníku, ovlivnila ji asambláž nového realismu a industriální estetika. Oděvy nesou stopy tvrdé manuální práce v tiscích pracovních overalů a rukavic. Kolekce bude k vidění na Prague Fashion Weekendu a Designbloku v rámci ateliérové přehlídky.

02948419.jpeg

Kristýna Nováková: Speed Up
Kristýna Nováková nás zaujala už vloni svou hrou s optikou. S kolekcí založenou na světelném skládání barev se můžete seznámit tady. Prezentovala se mimo jiné v butiku Simple Concept Store v Pařížské a také na prvním Shape & Vision. V aktuální kolekci Speed Up jde opět o barvy. Tentokrát je nerozehrává světlo, ale pohyb. Z látky, která se láme po hranách barev, vznikly sportovní neoprenové bundy a proměna barev v závislosti na pohybu těla v oděvu inspirovala tisky a průřezy v šatech, sukních a košilích. Východiska kolekce najdete tady a rozhovor o aktuální praktické podobě, která se bude prezentovat na ateliérových přehlídkách na Prague Fashion Weekendu a Designbloku, si poslechněte tady.

02948418.jpeg

Lukáš Spilka: Animal vs. Minimal
Lukáš Spilka, bakalář z Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM, se bude v říjnu 2013 prezentovat v rámci Designblok Talent Cards s kolekcí Animal vs. Minimal (fotogalerie zde). Do úzkého výběru se dostal společně s Dariou Makeevou a Kateřinou Plamitzerovou (víc tady). Více si o jeho práci a zahraničních magisterských plánech (chystá se do Antverp) poslechněte v rozhovoru, který natočila Ema Janáčková.

Věra Čáslavská o dresech a drdolech
Na závěr pro vás mám úryvek z velkého rozhovoru (dejte proklik, až bude online!) s Věrou Čáslavskou. Protože ji obdivuju jako člověka i jako skvělou atletku, bylo pro mě setkání s ní velkým zážitkem a radostí. Hlavními tématy rozhovoru byl rok 1968, dokument Věra 68 a názor na plánovanou olympiádu v ruském Soči, kterou provází atmosféra homofobie. Nemohla jsem se ale nezeptat i na otázky stylu Věry Čáslavské, tak jak si ji všichni pamatují: v jednoduchých sportovních dresech s obrovskými drdoly ve víru perfektních přemetů, vrutů a skoků. Kde se tehdy šily reprezentační dresy, jak se v nich cvičilo a jak Věře při sportu držely objemné šedesátkové drdoly? Kdo jí ušil svatební šaty, ve kterých se s velkou parádou vdala v mexické katedrále?

02948421.jpeg

odkazy:
vsup.cz
kristynanovakova.tumblr.com/
facebook.com/pages/scorn-square/109489312418119

playlist:
Falcon Punch & Black Amex – Backstroke (uns.)
Little Boots – Broken Record, Cosmic Kids Mix (On Repeat)
Crystal Stilts – Future Folklore (Sacred Bones)
Cause & Affect – Poppin (Bullet Train)
Emiliana Torrini – Speed of Dark (Andrew Weatherall Remix (Rough Trade)
Astro Zu – Ma Body Sayin' (Bad Life)
Nite Jewel – This Story (Secretly Canadian)
Perera Elsewhere – Bizarre (Friends of Friends)
Plankton Wat – Empire Mines (Thrill Jockey)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.