Srdcařské blogy, skanzeny devadesátek i screamo revivaly: Špína surfuje po punkových zákoutích internetu

1. březen 2019

Kam nejlépe kliknout, když chcete čerstvé zprávy z podzemí, pasete po nových nahrávkách nebo chcete, když se vám zamane, čtení o metalu proložit vyfutrovaným článkem o nějaké polozapomenuté sebevražedné sektě? Špína pod vedením Šamana prozrazuje zdroje, ze kterých zhusta čerpá materiál pro vysílání.

Plavba po po virtuálním oceánu nemůže začít jinde než u webu, který sveřepě trvá na vzhledu jako z půlky devadesátek (což je opravdu přesně ta doba, kdy vznikl). Britský Collective-Zine byl Šamanem překřtěn na ostrovní Czechcore a rozhodně to nebylo míněno pejorativně.

DIY Conspiracy je zase o něčem jiném – anglicky psané stránky bulharské provenience pokrývají méně provařené lokální scény. Nemyslí se tím ale zdaleka jen Balkán, na DIY Conspiracy si můžete počíst třeba o historii punku v Chile, to vše s oblohou idejí veganství a politického aktivismu.

CVLTnation Seana Reverona z USA už se stal dávno oblíbenou destinací pro všechny goth hlavy, metaláky z knihovny a příznivce divného punku, často s předponou „post-“. Web už je tak velký, že renomované kapely na něm nezřídka nechávají streamovat svoje desky a REveron začal kromě podstrkování temných pojednání o (skutečných) kultech a australských masových vrazích prodávat i vlastní merch. Při tom všem ale CVLTnation neváhá občas vytáhnout kapelu odnikud a poukázat na její kvality. Naši Nod Nod by mohli vyprávět.

Další čerstvá inspirace pochází z Polska. Na Idioteq Karola Kamińského je sympatický vývoj od amatérsky vedeného e-zinu k plnokrevným stránkám s pěkným designem, kterému přidává plusové body také fakt, že se rozhodl obejít se bez reklam a spoléhat spíše na komunitní funding.

Jak je na tom revival francouzského ema? Kdo začal jako průvodce po veganských podnicích a na hudbu naskočil tematicky až v průběhu času? Lze po letech účinně oprášit blogspotový styl psaní? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.