Stala se mi vzdálenou představa Boha jako totalitního vesmírného diktátora, říká věřící religionista Ivan Štampach

16. prosinec 2019

V tomto díle Hergot!u pokračujeme v prozkoumávání fenoménu nenáboženské spirituality. Do studia přijal pozvání religionista Ivan Štampach. Ten se s námi kromě své erudice podělil i o názory spojené s tématem. Došlo také na osobní postoje související s duchovností. Ivan Štampach byl dlouhá léta členem dominikánského řádu, tedy římskokatolickým řeholníkem. S církví se ale rozešel. Přestože se octl mimo organizované náboženství, je stále věřícím.

„Jsem člověkem, který miluje svobodu. Svoboda znamená překročení všelijakých určení z vnějšku. A taková je moje spiritualita,“ říká úvodem ke své duchovnosti Ivan Štampach a dále ji přibližuje. „Pro mě se stala vzdálená ta představa Boha jako, dovolte mi to tak říct trošku drze, totalitního kosmického diktátora. Myslím, že lze žít duchovně, to znamená lze překračovat danosti, lze se otevírat tomu novému, co přichází, i s tím, že člověk tu božskou skutečnost, chceme-li teda už toho slova použít, chápe spíš jako nějaké nevyslovitelné tajemství, které vše obklopuje a nese.“

Nenáboženská spiritualita má mnoho podob. Zaměřili jsme se proto na pár rozdílných osobností, které je možné k tomuto proudu spirituality řadit, abychom získali představu o jeho pestrosti. První volba padla na amerického terapeuta a autora mnoha knih Thomase Moorea. Jeho kniha Osobní náboženství má být jakousi inspirací pro čtenáře, kteří jsou vybízeni, aby si vytvořili své vlastní náboženství. Autor sám čerpá podněty pro svou spiritualitu mimo jiné z katolictví, taoismu a zenového buddhismu. Další probíranou osobností je americký neurovědec, ateista a propagátor meditace Sam Harris. Ten se naopak ve své knize Spiritualita bez náboženství snaží světu náboženství maximálně vzdálit.

Zajímají vás konkrétní myšlenky těchto hlasatelů nenáboženské spirituality? Chcete se dozvědět, jaké jsou další osobnosti, které lze do tohoto proudu zařadit? Může ateismus v nějakém smyslu obohatit náboženství? Co je autoritou pro nenáboženskou spiritualitu? Poslechněte si celý Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.