Stará práce po narození dětí často přestane dávat smysl, říká kariérní poradkyně

27. listopad 2019

Rodičovství nás podle kariérní poradkyně Lucie Václavkové naučí vážit si svého času a hodně rozmýšlet, čemu ho věnujeme. Co když se během rodičovské pauzy rozhodneme změnit obor? Co když nás ke změně nutí okolnosti? Jak se k nové etapě v naší pracovní kariéře správně odrazit? „Buďte otevření a sčítejte dosavadní úspěchy i fuckupy,“ radí Václavková.

„Matky na rodičovské dělají jakoby mimochodem úžasné věci. Věnují se dobrovolnictví, pouští se do velkých věcí, s rodinou cestují, mají spoustu soukromých projektů,“ říká Václavková. „To nemá být zapomenuto. Často se právě tady dá vysledovat správný směr pro novou práci a nové zaměření,“ dodává.

Čtěte také

Nejtěžší je podle kariérní poradkyně najít si po příchodu dítěte čas jen pro sebe a správně ho využít. „Veďte rodinu k samostatnosti, a když ukořistíte hodinu jen pro sebe a chcete si sednout k práci nebo ke vzdělávání, najděte si doma správné místo, kde vás nebude rušit pohled na neposkládané prádlo nebo na špinavé nádobí,“ radí.

Správný čas začít na sobě po porodu pracovat podle Václavkové přichází až v momentě, kdy máme energii a chuť. „Nelámejme to přes koleno, v životě rodičů malých dětí jsou hrozně náročná období, kde pro práci není místo. A pak, až se nám bude chtít, stačí i půlhodinka denně,“ dodává.

Jak se na konci rodičovské zorientovat a správně se rozhodnout co teď? Co patří po rodičovské pauze do životopisu? A co nepatří na vaše sociální sítě? Dozvíte se v Houpačkách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.