Startér 5. díl

29. únor 2012

Zdá se, že některé z kapel, které jsme vám představili ve Startéru, si už mezi vámi našly nesmírně věrnou fanouškovskou základnu. Nelze jim k tomu než poblahopřát. Stejně tak gratulace patří i jediné postupující novince z minulého měsíce, tedy projektu Solitudes.

Uvidíme, jak se po další čtyři týdny budou chvět trůny pod Vees a Linings, když o jejich místo bude usilovat ostravský dubstepový talent, ostrá zlínská rocková hoblovací úderka a několik dalších. A protože jsme minule cítili, že jsme z Jaromíra Švejdíka nevytáhli ještě všechny rozumy o tom, jak se skládá hit, zasedne za katedru Liduš ještě jednou.

Závěrem bychom chtěli odpovědět na několik dotazů, které nám často kladete:

1) ANO, stále nám můžete zasílat svá dema. Seberte odvahu a udělejte to, Startér nemá žádnou uzávěrku. Nikdy není pozdě dát nám o sobě vědět.

2) NE, hlasování přes webové rozhraní není jedinou možností, můžete svým kapelám vyjádřit podporu i skrze emailovou adresu starter@rozhlas.cz, kde do předmětu napíšete název toho, kdo si získal vaši lásku a obdiv. Tyto hlasy se posléze k těm z webu připočítávají, a proto je finální výsledek někdy jiný než ten, který vám ukazuje graf na stránkách rozhlasu.

3) ANO, tmavě zelená a páchne jako cibule se saponátem.

1. Místo
Vees – Wooden People
Mladá indie/rock’n’rollová tříčlenná kapela z Českých Budějovic funguje od roku 2006. Současná autentická divoká kytarovka recyklující dějiny indie rocku a punk rocku svojsky a nezaměnitelně. V kuloárech se o nich mluví už dlouho jako o někom, kdo by si zasloužil být víc vidět a slyšet. Startér se tomu teď pokouší trochu pomoci.
bandzone.cz/vees

2. Místo
The Linings – Will You Dance With Me
Kapela z Benešova se zatím do povědomí publika zapsala hlavně předskakováním domácí legendě Toyen v pražském Paláci Akropolis. Cit pro nenápadný hit, co se klene, vytříbený vkus, hudební rozhled a správně spratkovitá dikce by z nich mohly do budoucna udělat i jejich důstojné následovníky.
bandzone.cz/thelinings

3. Místo
Solitudes – Don't Tell Your Son
Solitudes jsou spíš myšlenka v hlavě jednoho plzeňského písničkáře, která, když je sudba příznivě nakloněná, zhmotňuje se do kapely. Pomalu se také blíží k dotočení svého prvního EP, což brzdí jen perfekcionismus kapelníka, který by toho už mohl nechat. Protože aspoň tým Startéru by rozhodně rád slyšel ještě mnohem víc.
bandzone.cz/thesolitudes

Novinky

Ocean Avenue – On The Board
Ocean Avenue se dali dohromady ve Zlíně začátkem roku 2011. Neřekli byste to do nich, protože znějí už naprosto sehraně. Dost možná k tomu přispěly i podobné hudební chutě jednotlivých členů. Ti z vás, kteří znali tamní kapelu Proof, už asi tuší, o co jde. Její pohrobci k sobě ale přibrali Jindru Pánka, který je za mikrofonem stejně zdatný jako jeho jmenovec Šimon na poli charity. Před časem si vydali sami EP Secret In the Purple Sand a stojí za to si ho nechat vniknout pod kůži.
bandzone.cz/oceanavenue



Frontline – Ketchup
Protože sousloví indie rock už dnes opravdu asi nic neznamená, shodněme se na tom, že pražská kapela Frontline hraje prostě rock’n’roll. A protože nám přijde, že to dělá dobře, dáváme vám možnost pro ni hlasovat ve Startéru.
bandzone.cz/frontline



Professor Leopard – Bury Me in Heaven
Kolik kapel se snaží být vtipných tím, že se na svých webech odkazují k hudebním kořenům v podobě Evy a Vaška? Odpověď zní: skoro všechny. A ani Professor Leopard nejsou výjimkou. Tamtéž se ale přiznávají i k příchylnosti k Blur a to už jim věřit lze, protože to jde zaslechnout i v jejich hudbě. Samonákladem teď dali vzniknout krátkometrážnímu opusu Bury Me With Mr. Werner.
bandzone.cz/professorleopard



Sheffield Dave – Dark Side
Producent, který se svým vulgem vyznává z příchylnosti k industriálnímu srdci Británie, ve skutečnosti tepe své rytmy v Ostravě. Navíc je mu pro toto město ideálních 23 let. A tam, kde právě Dvoikatroika kdysi udala tón a barvu, která definovala místní d’n’b scénu, tam teď Sheffield Dave navazuje v rámci dubstepu.
bandzone.cz/sheffielddave



The Axiom – Bring The Noise
Lovci trendů si sami vehnali kuli do spánku ve chvíli, kdy si mezi sebou začali šuškat o tom, že jungle už zase letí. Pojďme je ještě o něco předběhnout a predikovat, že další comeback bude patřit breakbeatu. A nebo si řekněme, že to všechno je jedno a že bychom rádi i v roce 2012 měli v našich končinách aspoň jednu kapelu, která by zněla trochu jako Prodigy nebo Pendulum. Už od roku 2008 přitom takovou máme a kdo je zažil na večírku, ví, že se nemusí do skotačení na jejich beaty nijak nutit. Zatím vydali (sami) desku Mescaline a na letošek slibují další.
bandzone.cz/axiomlm



autor: Tomáš Turek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.