Startér loví v archivech to nejlepší z letoška spolu s Mydy Rabycad. A pořád miluje Smile

21. květen 2018

Porotkyně Žofie Dařbujánová si do studia Radia Wave přibrala další posilu ze své úspěšné kapely Mydy Rabycad, saxofonistu Mikuláše Pejchu. Místo novinek ale spolu s moderátorem Kubou Kaifoszem pouštěli starší songy, které jsme si chtěli v hitparádě neobjevených připomenout.

„Nejlepší track české hudební scény, světové hudební scény, ve vesmíru, prostě všude, kde se dělá hudba,“ uvedl první skladbu hitparády Kuba Kaifosz, samozřejmě šlo o Smile a jejich Two Is Better Than One. Píseň, která se ve Startéru udržela maximálních pět týdnů a nabrala spousty hlasů a nám pokaždé vyloudila úsměv na tváři. „Pořád je to dobré,“ hodnotila song Žofka Dařbujánová. A Mikuláš se přidal: „Od prvního intra jsem byl nadšený a pak to nepřestalo.“ Jakub pak ještě vážně dodával, že svou chválu nemyslí ironicky. „Kombinuje to všechny skladatelské chyby, které existují. Uklouzne to po refrénu jako po výkalu na ulici. Pokaždé tě to vytrhne z letargie popové formy. Díky těm věcem, které člověk nečeká, je to pro mě totální evergreen. Věřím, že až mi bude šedesát, budu si tenhle song zpívat na verandě falešným falzetem.“

Další „vintage track“ letošního Startéru? Skladba I.Q. od projektu Trojky, která vydržela v hitparádě pouhý týden, i když jsme od ní čekali daleko více. Mikulášovi z Mydy Rabycad se ale moc nezamlouvala. Skladatelské klišé u Smile ho mile překvapily, u Trojek ho nepřekvapilo nic, jen naštvalo. Ani Žofce se I.Q. nezavděčila, a tak se musel Jakub Kaifosz převtělit do role hodného policajta: „Já to mám rád, protože mi to připomíná Dádu Patrasovou, kdyby hrála na Creepy Teepee.“

Jaká přirovnání padala na adresu poslední skupinky soutěžících tracků? Poslechněte si záznam z hitparády neobjevených Startér, která se pomaloučku chýlí ke svým finálovým dílům! 11. června vyhlásíme tři letošní finalisty, 13. června si je můžete přijít poslechnout naživo na Startér Showcase v café V lese a 18. června pak konečně slavíme s vítězem!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.