Startér vyhrál Pandoo! Slavit bude na Pohodě i Besedě spolu s Killiekrankie

15. červen 2016

Před pár měsíci zveřejnil Jan Hrubý, toho času student na francouzské Sorbonně, svůj první track. Od chvíle, kdy se objevil v naší e-mailové schránce, jsme na něj ve Startéru nepřestali myslet. Evidentně jsme nebyli sami. Pandoo vyhrál Startér s počtem 2000 hlasů – což je velmi úctyhodné skóre na muzikanta, o kterém ještě před pár měsíci vůbec nikdo nevěděl. Kromě nás, samozřejmě! Pandoo zároveň zvítězil u porotců a dramaturgů, stejně jako brněnské duo Killiekrankie – oba projekty zahrají na festivalu Pohoda a Beseda u Bigbítu.

Pandoo už má letos za sebou snad víc rozhovorů než zveřejněných tracků. Čím to? Od počátku jasně vytyčený styl, který nepřipomíná nic, co by teď „v Česku frčelo“. Charisma překonávající virtuální vzdálenosti datových přenosů, ambice dotažené až do posledního hlasu. A v neposlední řadě vzbuzuje Pandoo naději, protože si člověk říká – jak to bude znít, až udělá celou desku? Jak zahraje na stagi Radia Wave na United Islands of Prague, na Pohodě, Colours of Ostrava nebo na Besedě u Bigbítu? Přesně: vypadá to, že Pandoo má letos víc festivalových pozvánek než zveřejněných tracků. Gratulujeme ke všemu a těšíme se na debutovou desku i na letní festivalovou tour!

Velké gratulace patří i finalistům Overland Inn a Role, oba projekty totiž považujeme za veliké obohacení hudební scény v Česku. Overland aneb Chlöe a Etienne nás nepřestávají uchvacovat tím, jak důmyslně pracují s energií, jak dokážou zvednout ze studiové stoličky decentním, přitom atavisticky působícím kopákem. Dva Francouzi léta usazení v Česku na domácí scénu nepřináší nic zásadně exotického, snad možná kromě nezvyklé lehkosti a nonšalance, se kterou tvoří pecky. Role jsou všechno, jen ne to, co zpívají: „trochu málo, aby to za to stálo“. Zatím mají nálepku romantiků a trochu hejsků, my si myslíme, že brzo ukážou, kolik toho už za roky společného přátelství stačili naposlouchat a jaké role by ještě chtěli vyzkoušet. Z Role se může vyloupnout ledasco. Třeba avantgardní pop punk s energií, že budeme ze slovníků muset navždy vymazat pojem „české chcípáctví“.

V posledním soutěžním Startéru jsme taky vyhlásili vítěze letních pódií. Na festivalu United Islands of Prague zahrají February, Orient, Role, Killiekrankie, Tomáš J. Holý, Places a Pandoo, který si spolu s Killiekrankie zahraje i na Pohodě. Po boku producenta Atreye, finalistů Overland Inn a Franka Bigsbyho se pak vítězná dvojice hudebních projektů Pandoo a Killiekrankie objeví i na slovácké pařbě Beseda u Bigbítu. Startér jede letní tour! Nezapomeňte ale, že se jdeme taky zchladit do pražských sklepení v rámci Klubové noci United Islands 23. června, i tady potkáte spoustu letošních účastníků!

03649188.jpeg

Poslechněte si záznam finálového Startéru, do kterého jsme pozvali všechny finalisty, ale i Kittchena a Marii Bláhovcovou z Kieslowski. Jak jsme se potili z nervů, koho všeho jsme pochválili, koho by naše svatá hudební trojice vybrala do své talentové soutěže? Zapínejte teď. A už nehlasujte. Zase v říjnu! Teď je čas na živé hraní ve studiu, rozhovory s talenty a hlavně koncerty na letních akcích. Ahoj tam.

03644961.jpeg
autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.