Stojím si za ním, Janja Prokič: Le Grand Jeu, Terezie Cočevová

26. říjen 2013

Poslechněte si o projektu Stojím si za ním, který chce upozornit na umělecká řemesla u nás. O hravých špercích, které odkazují na ženské zbraně, jsme natáčeli s designérkou Janjou Prokič. A představíme vám také jednu z talentovaných studentek z UTB Zlín: Terezie Cočevová nás zaujala kolekcí inspirovanou architekturou a úzkostí z přeplněných měst.

Stojím si za ním
Na letošním Designbloku jste si mohli všimnout velkých černobílých fotografií známých českých designérů a jejich oblíbených řemeslníků. Projekt Stojím si za ním chtěl výstavou v Superstudiu na Nákladovém nádraží Žižkov připomenout, že za úspěchy uměleckých sklářů, oděvních návrhářů, designérů a dalších výtvarníků je také kus precizní řemeslné práce. O studium uměleckých řemesel je ale mezi mladými lidmi u nás čím dál tím menší zájem. Právě to chce iniciativa Stojím si za ním změnit. Autory projektu jsou oděvní návrhářka Petra Balvínová, herec, režisér a producent Mikuláš Křen a akademický fotograf Martin Tiso. Více se o něm dozvíte v rozhovoru, který s Petrou Balvínovou natočila Ema Janáčková.

Janja Prokič: Le Grand Jeu
Janja Prokič se rozhodla navrhnout luxusní ženské zbraně. Elegantní hůlka z tvrdého dřeva skrývá ostrý nůž, krásná brož je sponou na pásku k toulci plnému šípů. Až potkáte v divadle ženu s prakem, budete vědět, že se zhlédla v kolekci Le Grand Jeu od Janji Prokič. Původem srbská designérka, která žije od začátku devadesátých let v Praze, letos diplomovala na pražské UMPRUM. Stejně jako její diplomka jsou i fotografie kolekce Le Grand Jeu od Radka Brousila ovlivněné prací arménského spiritualisty George Ivanoviče Gurdjieffa. Více se dozvíte v rozhovoru, u kterého jsme snídaly úžasnou bábovku a makový koláč.

02995703.jpeg

UTB Zlín: Terezie Cočevová
Talentovaní a úspěšní návrháři nevycházejí jen z pražské UMPRUM. Řada zajímavých mladých jmen je spojená se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati: Mirka Horká (Top Styl Designer, SFS, Designblok), Anna Cichá a Radka Hortová (které rozjíždějí novou společnou značku viz...), Monika Přikrylová s labelem Mongol (SFS), Esha Mlynarčíková a další. Příští rok vám určitě znovu zprostředkujeme přehlídku zlínských bakalářek a diplomek, na které se mimo jiné představí i Terezie Cočevová. Terezie nás zaujala kolekcí ze zimního semestru, která je inspirovaná architekturou a úzkostí z přeplněných měst. A jsme zvědaví, jak bude vypadat bakalářka o oděvu jako prostředku komunikace. Zimní kolekci si prohlédněte tu a k tomu si poslechněte rozhovor.

02995705.jpeg

Odkazy:
facebook.com/stojimsizanim
facebook.com/janjaprokic.jewellery.5?fref=ts

Playlist:
Arcade Fire – Afterlife (Merge)
Sparrows – Chocolate River (Flau)
Emily Reo – Birds Of Paradise (Elestial Sound)
Connan Mockasin – Do I Make You Feel Shy (Mexican Summer)
Angel Haze – Wrecking Ball Cover (uns)
Angel Haze – Echelon (It's My Way) (Parental Advisory)
KRTS – Bonehead (Project: Mooncircle)
Ryan Hemsworth – Small and Lost (Last Gang Records)
Black Rebel Motorcycle Club – Weapon Of Choice (RCA)
Symmetry – The Hunt (Italians Do It Better)
Floex – Gone ft. Never Sol (Denovali Records)
CFCF – Gamelan (uns)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.