Strach a hnus v New Orleans. Eyehategod nesundávají nůž ze svého ani vašeho krku

9. prosinec 2020

Mike Williams a Jimmy Bower založili kapelu s provokativním a přísným názvem už v roce 1988 a od první chvíle to mysleli zatraceně vážně. Neutěšená sociální situace, násilí, drogy a předměstský život ztracené mládeže se do hudby Eyehategod obtiskly jako zuby aligátora. Jejich pomalý, drtivý a agresivní metal, ke kterému se nejlépe hodí přídomek sludge, znepokojoval i přinášel katarzi zároveň a kdekomu spadla brada až k zemi – tak to zůstává dodnes.

O to víc fascinující pak je, že nejnovější deska A History of Nomadic Behaviour vychází poté, co frontman Mike Williams vystoupil z Charonóvy pramice skutečně na poslední chvíli. Možná to ale byla právě zkušenost z hranice mezi životem a smrtí, která vytvořila další pomalou, ale o to ničivější vlnu bahenního metalu.

Té dál vládne neuvěřitelný Williamsův vokál i texty plné cynismu, sarkasmu a nedůvěry – a to i, nebo spíše zejména k současné politické situaci v USA. Tady se plně projevují kořeny prorostlé s hc/punk scénou v 80. letech.

Něco podobného, i když v trochu jiném kontextu, platí i o Cult Of Luna. Jejich kořeny totiž leží v hardcore scéně let 90., a to té severské a velmi věhlasné, spojené se švédským městem Umeå. Záhy však tuto příliš těsnou škatulku začali opouštět, nechali se plně inspirovat Neurosis a Isis a po více než dvou dekádách se právem vyprofilovali v jednu z nejvýraznějších post-metalových kapel na světě, jak nám dokáže jejich epický track Inland Rain.

Proč přišlo překvapení pro Banána tentokrát hned na začátku pořadu a jak moc mu zamotalo hlavu? Jsou antisociální dovednosti předpokladem pro hraní dobrého hardcore punku? A jak zásadní esencí je na metalovém koncertě pot? Poslechněte si Modeláře!

PLAYLIST:

Knut – Ultralight Backpacking
Antisocial Skills – You Do Not / I
Walk Alone
Eyehategod – High Risk Trigger
Cult of Luna – Inland Rain
Okkultokrati – La Ilden Lyse
Pharmakon – Homeostasis

Spustit audio