„Strachu bílého muže se nejlíp zbavuje na fotbale,“ říká Jiří Franta o chlapském komiksu Singl

11. březen 2020
Liberatura

Pípne esemeska. „Ahoj, do Italie s tebou nepojedu.“ Pak další. „Vlastne uz s tebou nepojedu nikam.“ A tak to pokračuje. Můžeme být kamarádi. Nebo radši ne. Hrdina komiksu Jiřího Franty je odteď sám. A komiks Singl je výpravou do rozpolceného světa opuštěných chlapů. Je tu dost piva, fotbalu i žen s odmontovatelným poprsím.

„Nejlepší jsou večírky, nejhorší být doma sám,“ říká o životě třicátnických singles Jiří Franta, umělec a ilustrátor, který před pár týdny vydal první díl svého komiksového opusu magnum. Ve výpravné knize zažijete krom rvaček na zápasech Bohemky s Baníkem také výpravu na Antarktidu nebo záznamy znepokojivých snů. „Svým snům věřím hodně,“ přiznává Franta a dodává, že sny se řídil třeba i při přípravách výstav. 

Čtěte také

„Zdálo se mi, že tady sedím a proti mě je vaše kolegyně a strašně mě mučí,“ směje se Franta při odpovědi na otázku, co se mu naposledy zdálo. Naráží přitom na recenzi komiksu od Kateřiny Čopjakové, která knize vytkla občasné sklouzávání k misogynii. „Jestliže je to ploché a jsou tam narážky na to, že ten chlap nenávidí ženský, tak to tam vlastně je. On je sám, trošku je nesnáší. Zároveň ta nesnášenlivost skončí, jakmile si najde holku,“ vysvětluje Jiří Franta. 

Jak souvisí strach bílého muže s fotbalem? A co všechno zažil Jiří Franta při kamarádské plavbě na Antarktidu? Poslechněte si poslední vydání Liberatury a dozvíte se také, co spolu s Katkou Čopjakovou říkáme na nominace cen Magnesia Litera.

autor: Jonáš Zbořil

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.