Strašáci v Česku vymírají, život polních plašičů fotí už čtvrt století Rudolf Šmíd

14. květen 2019

Rudolf Šmíd se polním strašákům věnuje už dvacet pět let. Systematicky je sleduje a fotí, vymyslel pro ně vlastní typologii a vědní obor. Vědu o strašácích, latinsky terriculologii, od roku 2005 přednášel mimo jiné na vysokých školách v Brně a v Praze.

„Základní rozdělení strašáků je do tří skupin. První jsou hastroši, ti, kteří vypadají jako lidé. Druhá skupina jsou technické plašiče a třetí skupinou jsou animističtí strašáci, mrtvá zvířata nebo jejich modely,“ popisuje Rudolf Šmíd. Obecně podle něj strašáci z české krajiny mizí. Není to dané jejich krátkou životností, ale rozšiřováním velkých lánů.

V rozhovoru On Air Rudolf Šmíd přibližuje, jaký smysl pro něj sledování polních plašičů má. Věnuje se jim nejen ve fotografii, ale píše jim i básně nebo písně. Aktuálně píše scénář k dokumentu o strašácích a poté by chtěl dosavadních 25 let mapování českých polních plašičů shrnout v knize.

Kam Rudolf Šmíd za strašáky v Česku jezdí? Jaká je průměrná životnost strašáka v poli? A jak zní básničky, které Rudolf Šmíd strašákům skládá? Poslechněte si v rozhovoru On Air.

Batman, Velké Bílovice
Rastaman, Zaječí
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.