Střevíčky za cenu luxusního auta. Jak se sbírají boty prvorepublikových hvězd?

19. prosinec 2017

Hostem poslední předvánoční Modeschau byl sběratel dámské dobové obuvi tuzemské výroby. Lubor Obendrauf začínal se sbírkou sedmi set párů, které zdědil po rodině. Od té doby ji výrazně rozšířil a do studia Radia Wave přinesl ukázat některé z opravdu vzácných kousků po Adině Mandlové, Lídě Baarové nebo Emě Destinnové. Naživo nám také předvedl, jak se odhaduje stáří a hodnota nalezených bot.

Vysílali jsme živě v týmu Veronika Ruppert a Jana Patočková a právě Jana přinesla několik vlastních vzácných kousků, aby je darovala do sbírky. Pan Obendrauf je naživo důkladně zanalyzoval a přesně určil, kdy, kde a jak byly vyrobené, na jaké příležitosti byly určené a kolik ve své době mohly stát.

Do studia také donesl vzácné staré kousky ze své sbírky, jako střevíčky Adiny Mandlové, které v sadě s kabelkou a psaníčkem ve třicátých letech stály jako nové luxusní auto. Dozvěděly jsme se třeba i to, jakou velikost bot měla Lída Baarová a že se nebála do svých večerních střevíčků osobně střihnout nůžkami, aby se jí v nich chodilo pohodlněji. A také že kvůli získání bot Emy Destinnové si musel pan Obendrauf najmout detektivní kancelář.

Pár kousků ze sbírky Lubora Obendraufa jste mohli zahlédnout třeba na letošní výstavě Retro v Národním muzeu. V budoucnu by měly být poklady z jeho rozsáhlého archivu přístupné široké veřejnosti v plánovaném výstavním prostoru. Muzeum dobové české obuvi by mělo fungovat v centru Prahy, ale vše je zatím jen ve fázi plánů.

Zajímá vás, podle čeho se určuje původ bot a jaké materiály se používaly za první republiky? Poslechněte si celý rozhovor!

Playlist:

Patsy Cline – Shoes
Adam Ant – Goody Two Shoes
Tiga – Shoes
Bootsy Collins – Hi On Heels
Alan Silvestri – Scorpion Shoes
O. Children – Heels (Chad Valley remix)
John Lee Hooker – No Shoes

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.