Studio BÉLA otevírá své brány

2. březen 2012

V roce 1958 bylo v Maďarsku založeno Studio Bély Balázse – pojmenované po průkopnickém teoretikovi, scenáristovi a režisérovi – jež dávalo absolventům filmové akademie možnost točit krátké filmy a realizovat svůj celovečerní debut.

Nyní, v březnu roku 2012 přichází distribuční společnost Artcam s vlastním projektem klubového kina, které dostalo povědomý název – Studio BÉLA; jeho jméno pak skládá vedle Balázse poctu i největšímu z maďarských filmových tvůrců Bélu Tarrovi.

Nápad založit Studio BÉLA vzešel především z potřeby vytvořit prostor, kde se filmy nebudou uvádět podle výsledků návštěvnosti, ale spíš podle toho, co pro kinematografií znamenají. Kinosál jistě nemá ambici konkurovat zaběhnutým pražským biografům, ale postupně doplnit jejich nabídku a hlavně umožnit divákům vidět tituly, jež se ostatní kina bojí hrát nebo jim vyhrazují mizerné časy.

Dramaturgie kina se zaměří především na reprízy uměleckých snímků od různých distributorů. Zkušební provoz Studia, který potrvá do června, byl 1. března zahájen projekcí snímku Nevěstinec Bertranda Bonella, následovat pak bude jeden z nejsilnějších filmů uplynulého roku – íránské drama Rozchod Nadera a Simin. Po něm přijdou na řadu tři rozdílné francouzské tituly, jež reprezentují tvorbu výrazných současných autorských osobností tamní kinematografie – Vejdi do prázdna Gaspara Noého, Sama v Africe Claire Denisové a v neposlední řadě také Socialismus Jeana-Luca Godarda, o němž se před nedávnem znovu intenzivně psalo, jelikož byl takřka kompletně natočen na groteskně potopené lodi Concordia.

Promítat se ve Studiu BÉLA bude každý čtvrtek a pátek od osmi večer, v plánu jsou ale i debaty, prezentace krátkých snímků a projekce českých filmů za účasti tvůrců. Bez zajímavosti není ani fakt, že v Ostravě bude brzy otevřeno spřízněné Studio KAREL pojmenované podle ostravského rodáka a jednoho ze zakladatelů britského hnutí Free Cinema Karlu Reizsovi. Každopádně Studio BÉLA – klasické jednosálové kino Maďarského institutu v Praze (druhé patro historického domu v Rytířské ulici) se stovkou pohodlných sedaček a projekcí z 35mm filmových kopií – má solidní potenciál stát se prvním pražským, skutečně artovým kinem.

02570329.jpeg

Březnový program Studia BÉLA:
1. a 2. Nevěstinec (r. Bertrand Bonello, Francie, 2011)
Vzpomínky z „domů lásky“, jaké byly na přelomu 18. a 19. století
8. a 9. Rozchod Nadera a Simin (r. Asghar Farhadi, Iran, 2011)
Strhující příběh o lásce a odloučení ze současného Iránu / Vítěz Berlinale 2011, Zlatý globus, Oskar, César ad.
15. a 16. Socialismus (r. Jean-Luc Godard, Švýcarsko / Francie, 2010)
Ideály rozdělují, sny spojují - opus Jeana-Luca Godarda o nenaplněných ideálech západní společnosti
22. a 23. Sama v Africe (r. Claire Denis, Francie, 2009)
Cizí ve své zemi – Isabelle Huppert v roli majitelky kávové plantáže
29. a 30. Vejdi do prázdna (r. Gaspar Noé, Francie / Německo / Itálie, 2009)
Halucinogenní trip z prostředí tokijských nočních klubů

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.