Studio Session s Milion+. „Bylo zadostiučinění sledovat, jak to roste,“ říká Yzomandias

14. březen 2018

Mají několikamilionové views i face tattoos, pravidelně vyprodávají koncerty a z jejich labelu Milion+ se stalo (t)rapové impérium, které vyrostlo z YouTube. Rapper Yzomandias (dříve známý jako Logic), Nik Tendo nebo producent Decky Beats výraznou měrou pomohli, aby se atlantský trap zabydlel u nás. Rap je pro ně byznys a kult peněz hlavním tématem.

Na začátku bylo Yzo Empire. Parta lidí, kteří spolu denně trávili čas, skládali beaty a rapovali. Založení labelu byl další krok. V základech velké značky, dnes přejmenované na Milion+, stojí zvuk atlantského trapu přeložený do kulis České republiky. „Sledovat, jak to roste, bylo pro nás zadostiučinění,“ říká Yzomandias. Co pro ně znamená rap? Jde o naplňování vlastních tvůrčích ambicí, nebo prostě dělají byznys? „Je to určitě obojí, co může být lepšího, než že dostáváš cash za to, co tě baví. Když si otevřeš zahradnictví, tak z toho taky budeš něco chtít mít,“ odpovídá Yzomandias.

„Peníze mi dej, chci bejt bohatej,“ rapuje v jednom tracku. Na jiném místě zas prohlašuje: „Vydělávat prachy – moje praxe, zlatý zuby, to je satisfakce, na účet jenom plusový transakce.“ Peníze a luxus jsou pro ně univerzální témata a sdílí je i s atlantskými rappery jako Future nebo Migos, ke kterým vzhlíží.

„Musel jsem si změnit nickname, protože v Americe existuje taky Logic, kterej ale měl tu přezdívku až po mně,“ popisuje Yzomandias, který připravuje nové album na konec dubna. „Najednou je hrozně známej a bylo by divný u každýho tracku řešit, jestli to dělal tenhle Logic, nebo ten americkej. Používám x nicknames a nakonec jsem si vybral Yzomandia.“ Milion+ pomrkávají po Americe, ale spolupráce vyhledávají především na evropském kontinentu a spojují se s dalšími evropskými trapovými kolektivy. Yzomandias a Nik Tendo vysvětlují, jak navázali kontakt s italskou skupinou Dark Polo Gang. „V Itálii se dělá trap, a jakej! Nejznámější italský rapper Sfera měl track, na kterým hostuje i Quavo z Migos,“ vysvětluje Nik Tendo, který chystá vydat desku ještě před prázdninami, a dodává: „Tam to jede.“

autor: Miloš Hroch

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.