Svoboda v samotě a odloučenosti. Poznejte rodinu z Turnovské chaty, kde se nebudete cítit sami

5. srpen 2020

Na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, v kraji Járy Cimrmana, deště a mlhy stojí Turnovská chata. Zavede vás k ní zelená turistická značka klikatící se pod rozhlednou Štěpánka. Stoletý objekt stojí skoro na samotě. Než projdete kolem, aby vás po pár metrech znovu pohltil les, stojí za to se tady zastavit. Najdete tu klid, pohoštění a rozhodně se tu nebudete cítit sami. Už přes rok je chata domovem pro Karlu a Petra, jejich děti Andělku, Toničku a Štěpíka, psa a kočku.

„Potkali jsme se v Afghánistánu a pak jsme zjistili, že nás baví hory, že na nich chceme žít, v přírodě, jezdit na kole a na běžkách. Tak jsme začali hledat místo, kde by se nám líbilo,“ vypráví Karla. Turnovskou chatu, původně postavenou německým turistickým spolkem, koupili s partnerem Petrem v roce 2013. „Bylo to spontánní rozhodnutí, aniž bychom věděli, kolik kostlivců na nás vypadne,“ doplňuje Karla.

Už přes rok je chata domovem pro Karlu a Petra, jejich děti Andělku, Toničku a Štěpíka, psa a kočku

Společný život v Libanonu, Kuvajtu a mnoho cest s rostoucími dětmi dvojici přinesl silný vztah k přírodě, smysl pro dobrodružství, ale i pohostinnost. Tu teď v chalupě nedaleko Příchovic a Kořenova vstřícně poskytují i svým hostům.

„Kousek odsud jsem strávila celé dětství. Hledali jsme chalupu hodně vysoko, kde by byl v zimě opravdu sníh. Ale tohle byla náhoda. Hledali jsme v Krkonoších, na Šumavě, jinde v Jizerkách,“ přibližuje Karla hledání budoucího místa k životu a svoji osobní vazbu na kraj v okolí Jizery. „Samota a odloučenost, která tady je, zůstane napořád. Líbilo se nám, že jsme stranou. Člověk si vezme běžecké boty a vyběhne hned z chaty. Ta svoboda byla na začátku hodně důležitá,“ uvažuje Karla nad mojí otázkou na odlehlost místa. „Teď tu někde v lese běhají děti… A je to úplně v pořádku. Hrajou si, nemusíme mít starost, že někde zapadnou, ztratí se, můžou běžet kilometr daleko. Tahle unikátnost je v Česku málokde. A myslím si, že děti si to užívají taky, že jim dáváme velkou důvěru,“ dodává za křiku dětí zpovzdálí Petr.

Už přes rok je Turnovská chata pro rodinu trvalým bydlištěm. Přesun ze vzdálených krajů a následně i pražských Dejvic si žádal odhodlání. „Jsme na začátku cesty. Máme celkem jasnou představu o tom, jak by ta chata měla za pět, deset let vypadat. Rozhodně chceme zachovat, že to je sto let stará chata,“ říká Karla a prozrazuje jeden z blízkých záměrů vybudovat tu saunu. Zásadní je pro rodinu i ekologická odpovědnost a vztah k lidem, kteří na chatě pracují nebo jim pomáhají: „Věděli jsme, že to nemůžeme dělat sami. Nejtěžší bylo najít někoho, kdo nám pomůže. Lidi, kteří jsou v nejužším týmu, jsou spíš přátelé než zaměstnanci. Na nich to stojí. Je pro nás zásadní, aby se měli dobře.“

Jakou má Turnovská chata duši a jaké si nese šrámy z minulosti? Jak rodinu Karly a Petra přijali místní? Poslechněte si celý rozhovor z Jizerských hor.

Spustit audio

Související