Swingující kabaret Botanica: šťavnatější a ohavnější než kdy předtím?

16. únor 2010

Už potřetí v Praze rozbije svůj stan newyorský punkový kabaret Botanica, tentokrát s aktuální deskou Who You Are. Po koncertech ve Skutečnosti a v klubu 007 se kapela představí v komornějším prostředí malostranského A Studia Rubín.

Lídr této - už jedenáct let fungující - formace, Paul Wallfisch, si s sebou veze vzácné hosty: za bicí soupravu tentokrát usedne Brian Viglione z populárních Dresden Dolls, na housle zahraje Miriam Eicher a druhou kytaru a piano bude mít na povel jednooký pirát Nikko Weidemann - dlouholetý spolupracovník Bad Seeds nebo Einstürzende Neubauten, který se na úvod večera představí i v krátkém sólovém setu. Botanicu pak ještě doplní svým vystoupením švédský písničkář a bluesový kytarista Thomas Denver Jonsson.

Skupina Botanica nabízí swingující punk-kabaret z rodu kapel, mixujících chytlavou world music s rockovým nápřahem (Gogol Bordello atd.). Není jí cizí překotné tempo cikánských houslí ani táhlá bluesová sóla. Přes všechnu jadrnost dokáže mít jejich hudba až filmovou atmosféru; ne nadarmo se jejich muzika objevila i v několika celovečerních snímcích.

00879370.jpeg

"The lushest and nastiest tour ever," (tedy: "dosud nejšťavnatější a nejohavnější turné) slibuje frontman Botaniky. Tohle zdánlivě nesourodé spojení by ve skutečnosti mohlo dávat smysl: Botanica se hudebně nikdy ničemu nebránila a plynulému proplouvání mezi žánry se Wallfisch naučil už v počátcích kapely Firewater v druhé půli 90. let. Jejich představení je jakýmsi temným kabaretem, u něhož nebývá úplně podstatné, jestli za onu sexy ponurost mohou sóla na elektriku, vzdušné tóny varhan, nalomený Wallfishův hlas nebo naopak neúprosná dynamika diktovaná houslemi. Tak jako tak se jedná o působivý eklektický hodokvas.

Spustit audio