Syntetické elektro a autentická skepse. Kapela Chorobopop přemýšlí, jak se odrazit ode dna

8. únor 2023

Ctib, Zajíc a Kečup. Právě tahle trojice tvoří kapelu Chorobopop z Rožnova pod Radhoštěm, která zavítala do Modelářů po skvělém koncertě v Kasárnách Karlín. Všichni tři výše jmenovaní patří k matadorům domácí punkové scény, na které se pohybují už téměř 30 let. Že ale neztratili nic ze své energie, dokazují nejen jejich koncerty, ale i rozhovory a nahrávky. Ta nejnovější se jmenuje Odrazit od dna a vyšla před nedávnem ve spolupráci labelů Malárie, Cultburger a Burina.

„Jen sen a v něm potkaly se všechny strachy. Jdu ven a tam je to stejné, jenom nespím. Doteky studené, pohledy prázdné, ze skla. Života skořápka, puklá a duše seschlá,“ zpívají Chorobopop ve skladbě Jen sen, ke které napsal hudbu i text kytarista Zajíc. Ten k tomu dodává, že přestože se v jejich tvorbě často objevuje smutek, skepse a beznaděj, snaží se vždy nalézat i východiska a životní radost (na což ostatně odkazuje i název celé desky). Ctib pak dodává, že velkou radost jim přináší samotná kapela – potkávání se, proces tvorby a samozřejmě živá vystoupení.

Krom textů je ale samozřejmě pro Chorobopop důležitá i hudba. T je v mnohém těžce originální a autentická, vycházející z jasných punkových kořenů, ale zároveň jasně přiznávající i jiné než striktně punkové inspirace. Včetně těch popových.

Ke svébytnému zvuku a projevu přivedla kapelu částečně i situace, kdy museli řešit odchod bubeníka a nakonec se rozhodli jít netradiční cestou bicího automatu a syntezátorů. A jelikož se nebojí pracovat ani s chytlavými melodiemi a refrény, tedy opravdu téměř až popovými prvky, tak jejich tvorbu opět nejlépe vystihuje samotný název – Chorobopop!

Které mladé kapely působí v Rožnově a okolí? Jak je na tom rožnovská nádražka? A které jsou oblíbené kapely členů Chorobopopu? Poslechněte si Modeláře.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.