Tady není nic k vidění. Internet se zamiloval do prázdných míst, připomínají krajiny z našich snů

9. červen 2021

Představte si místo, ve kterém nic není. Prázdnou, špatně osvětlenou chodbu. Opuštěnou čekárnu. Bílou, holou místnost. Jak se cítíte? Dobře? Špatně? Pokud ve vás prázdné místo prostě něco silného vyvolává, možná jste nevědomky fanoušky takzvaných liminal spaces, česky liminálních prostorů.

„Myslím, že český ekvivalent pro to není. Já bych to přeložila jako přechodový prostor, mezera v prostoru,“ říká básnířka a architektka Anna Beata Háblová, mimo jiné autorka knih o supermarketech nebo nemístech měst. Zrovna spolu bloudíme po chodbách ve vestibulu metra A Muzeum. „Vesměs to jsou místa, kudy se prochází odněkud někam, nebo jsou to prostory bez funkce, prostory, ze kterých ta funkce nelze vyčíst.“ Konkrétně jde podle Anny o čekárny, opuštěné stavby, obchodní centra, parkoviště, letištní haly. Prázdné bazény. 

Proč se ale někdo takovými místy zabývá? Místy, která nechtějí vyvolávat pozornost, pouze mají posloužit k přesunu z A do B? Protože v lidech vyvolávají překvapivě silné reakce. Vzpomeňte si třeba na páternoster, ve kterém se spousta lidí bojí dojet až do bodu zlomu. Co když je pod suterénem peklo? Co když vás to rozdrtí? 

Prázdné prostory ale nepůsobí jen nejistě nebo strašidelně. „Důvodem, proč můžeme mít rádi takové ty dlouhé chodby, místnosti bez detailů, může být i to, že v nás vyvolávají pocit již jednou viděného,“ myslí si Anna Beata Háblová. „Jako bychom se v nich už ocitli, přestože jsme v nich nikdy nebyli.“

Poslední známá fotografie redaktora Jonáše Zbořila - ignoroval nápis "prosíme vystupte" v paternosteru

Teprve pandemie z fascinace prázdnými, zvláštními prostory udělala fenomén. Alespoň to tvrdí novinářka Madelyne Xiao, která o liminal spaces v dubnu letošního roku psala pro americký magazín New Yorker. Zvyšující se zájem o prázdná místa Xiao prokazovala skrz diskuzní fórum Reddit a jeho vlákno nazvané r/LiminalSpace. V březnu 2020 tu bylo něco přes pět set členů, v srpnu už padesát tisíc. Autor této reportáže dodává, že v červnu 2021 je v komunitě r/LiminalSpace přes 220 tisíc lidí.

Takže co se vlastně stane, když přejedete poslední patro v páternosteru? Ve kterých filmech nebo počítačových hrách se můžete potkat s liminálními prostory? Poslechněte si reportáž z přestupových chodeb a jiných ošklivých míst z vašich snů!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.