Tak trochu jiná příručka, jak protestovat a přežít

24. červen 2020

Když kultovní anglická kapela Discharge napsala v zatuchlém sklepě agresivní a přímočarou vypalovačku Protest and Survive, asi by její členy nenapadlo, že o více jak třicet let později ji bude někdo interpretovat jako experimentální, poťouchlou a možná až rozvernou skladbu s dívčími backvokály. A přestože formálně jde o dva téměř odlišné světy, obsahově má The Soft Pink Truth k apelu naštvaných ostrovních punks až překvapivě blízko.

Ostatně, není to zdaleka jediná coververze, kterou Drew Daniel z Matmos přetvořil k obrazu svému. Vydal jich hned celé album a v podstatě všechna jména, se kterými pracuje, mohou být pro mnohé dosti překvapivá. Kořeny Drewa Daniela jsou ale evidentně hluboko v hardcore/punk scéně, na což ostatně odkazuje i politický přesah jeho poslední nahrávky, která je benefiční pro několik lidskoprávních organizací. A v tomto by si s Discharge rozhodně rozuměli. 

Na stejné straně barikády pak možná opět trochu překvapivě stojí i Olle Luk, hlavní architekt dánské blackmetalové senzace Afsky. I tady se za estetikou melancholie, temnoty a zmaru skrývá silný společenský apel. A možná ani zde byste ho zprvu nečekali.

Black metal i rozšafná elektronika – Banán a Viktor se vydávají do všech směrů, které ale bok po boku tvoří funkční modely. Poslouchejte, čím (se navzájem) překvapí.

Playlist:
Sect – Terminus
Sparkle Division – Oh, Henry!
Afsky – Tyende Sang
The Soft Pink Truth – Protest and Survive
Big Business – Easter Romantic
Bonnie Prince Billy – Bed Is for Sleeping
Anathema – Fragile Dreams

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.