Talkshow Radia Wave: Co je nejkrásnější?

5. prosinec 2017

Rozhlasová premiéra historicky první talkshow v dějinách Radia Wave s tématem 17. listopadu! Filmoví publicisté a moderátoři magazínu Čelisti Aleš Stuchlý a Daniel Řehák společně s rapperem Rafaelem Stříbrným zpovídali v Divadle Archa trojici hostů: sestry Sandru a Violu Černodrinské a hudebníka a politika Michaela Kocába. 

Eklektický večer se nesl v duchu mentální archeologie, cestování časem, nekonvenčních anket a poetických výpadů – to vše pak doplnil mix dobové hudby v podání kapely D.O.R.A. Odpověď na otázku „Co je nejkrásnější?“ snad ještě nikdy nebyla tak divná.

„Když dneska člověk dostane za článek pět set korun, tak je to docela dobrej byznys,“ prozradila dvojčata Černodrinská při úvodním srovnání podnikatelských příležitostí dnes a v 90. letech minulého století a uvolněném pokecu o jejich otci Stojanovi a dalších stojanech. V klíčové otázce „Co je nejkrásnější?“ se pro změnu obě sestry s bulharsko-makedonskými kořeny přiklonily k (mezi mládeží nečekaně populární) variantě s parky – místo Parku kultury a oddechu Julia Fučíka ale preferují spíše Letnou. To ještě netušily, že budou muset v závěru celé show soustředěně recitovat budovatelskou a surrealistickou poezii.

Po krátké evaluaci ticha vyšlo z pouliční ankety najevo, že pravda a láska společně zavládly naposledy v roce 1990. Od té doby spolu buď všichni v rodině nekomunikují, nebo nejsou spokojeni sami se sebou. Ukázalo se také, že složenky Sandry Černodrinské to mají ve Špindlu raději než v divadlech mimo proud. Zvlášť natáčí-li se tam zrovna nový film režiséra Milana Cieslara, o kterého se nekompromisní Čelisti Aleše Stuchlého a Dana Řeháka zvládly nějakým tím špičákem hrubě otřít.

„Mám hochy pustit dovnitř? – Tak když už tam přešlapujou před branou, tak je pusť,“ cituje Michael Kocáb rozhovor Miloše Jakeše s generálem Mojmírem Zachariášem. Slovo „hoši“ zde přitom odkazuje na Kocába s Václavem Klausem; slovo „dovnitř“ zase na poradu o tom, jestli sametovou revoluci vojensky potlačit, či nikoliv. Byla sametová revoluce připravená, nebo šlo o velká štěstí, že neskončila v krvi demonstrantů? I na to odpovídala druhá anketa večera…

Jak se maskuje Michael Kocáb, když se inkognito potlouká procesími během oslav 17. listopadu? A kolik si vydělal za léto? Proč Alain Delon od roku 1990 nehrál v žádném pořádném filmu? A jak to souvisí s politým oblekem Václava Havla? Dozvíte se ze vzpomínek Michaela Kocába na jurodivé okamžiky devadesátých let. A co je (nej)trapnější? Sandra Černodrinská na castinzích intelektuálních filmů, nebo faux pas Michaela Kocába, který se omylem vykousnul s britskou královnou?

autoři: Aleš Stuchlý , Daniel Řehák , Prokop Vejda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.